Granskning

Nyvald ordförande(SD) vill stoppa folkmord på vita och gillar neonazistiska organisationer

I oktober rapporterade Aftonbladet om hur Sverigedemokraternas IT-ansvarige, Edward Plainview, använde Sydafrikas tidigare flagga som är tätt förknippad med Apartheidregimen, som profilbild i SD:s interna mejlsystem. Han är dock inte ensam i partiet. När IRM granskar SD Jönköpings nyvalde ordförande visar det sig att han tagit det hela ännu ett steg längre.

I dagarna har SD Jönköping valt en ny ordförande. Ny på posten är Roger Wannling som på Facebook går under namnet Roger Nilsson. Det framgår tydligt av korrespondensen IRM tagit del av.

feffef

Roger Wannling är Roger Nilsson

Skärmavbild 2016-02-15 kl. 19.08.41

Roger Wannling alias Roger Nilsson tycks ha en minst sagt anmärkningsvärd syn på sydafrikansk politik. En av profilbilderna som han använder sig av är symbolen för det högerextrema Boer State party som 1989 började samarbeta med det nynazistiska vit-maktpartiet AWB (Afrikaner resistance movement). Den nynazistiska rörelsen är känd för att de med utomparlamentariska medel drev en linje för en radikalisering av apartheidpolitiken och har idag ett uttalat mål att skapa en stat med enbart vita.

Ons Vold Ons Land

En annan av profilbilderna föreställer en symbol som används av Afrikansee boere kommando, även dem en del av den paramilitära vit-maktmiljön. 2011 ingick rörelsen i en koalition med AWB för att ge militär träning och utbildning till sympatisörer och medlemmar.

Voor een god vir een folk

Wannling sprider även fler symboler med kopplingar till de politiska neonazistiska rörelserna. Bland annat andra symboler där siffran 777 finns angiven. I sydafrikansk kontext används sifferkombinationen av AWB.

Vaterland

Han gillar även AWB:s facebooksida samt ett antal andra sidor som driver tesen om att det bedrivs ett folkmord på vita.

Roger Nilsson gilla-markeringar facebook
Roger Wannling är dessutom även medlem i AWB:s slutna grupp där det bland annat sprids bilder på när den neonazistiska organisationen heilar. Där återfinns återigen en av symbolerna som den nyblivna ordföranden använt sig av som profilbild. Han gilla-markerar även ett inlägg med tydliga nazistiska symboler och texten ”ett folk ett fosterland”:

nazism. roger nilsson

AWB BRandwag sluten grupp2222

Heilande

 

Inom Sverigedemokraterna och mer bestämt i det gamla gardet, det som kallas bunkerfalangen, är kärleken till dessa typer av organisationer stark. Redan tidigt i SD:s karriär fanns det fler ledande företrädare som gång på gång hyllade denna rasideologiska miljö i Afrika.

IRM har sökt Roger Winnling (Nilsson) för en kommentar både via telefon och Facebook, När vi väl får kontakt med honom säger han att han hör oss dålig och ber oss ringa upp. Efter det svarar inte Roger. Vi finner det otroligt, framförallt med tanke på att Roger gillar bilder med tydliga nazistiska budskap, att han missat vilken typ av grupp han är aktiv i. Nu återstår det bara att se om SD lägger någon vikt vid hans nazistiska internetengagemang eller om det bara är ännu en ”skitsak” som inte ska påverka hans framtida karriär i partiet.

 


Stötta vår verksamhet
  • 964
    Delningar