Dumheter

SDare talar varmt om partiets kamp mot rasistiska företrädare, du kan aldrig gissa vad som händer sen

Lennart Strand är ny i politiken och står trea på listan för kommunfullmäktige i Älmhult. Han intervjuas i Smålandsposten och lyckas, trots att han sekunden innan talat om processerna partiet har för att sålla bort problematiska politiker, urarta helt i rasism mot araber.

Smålandsposten har ett återkommande inslag som heter ”Ny i politiken”, där man intervjuar nya lokala företrädare för partier. Idag intervjuade man Lennart Strand, som är ny representant för Sverigedemokraterna i Älmhult. Lennart står som trea på listan till kommunfullmäktige.

Intervjun börjar ungefär som man kan förvänta sig, med lite snack om hur han kom in i politiken och hur han valt partiet han ska företräda. Lustigt nog ger det en tydlig fingervisning om vad som händer när partier som M försöker närma sig SD för att hålla kvar sina väljare. Hint: De byter parti till SD.

Tidigare har jag stött Moderaterna. Men Sverigedemokraterna och Moderaterna har ganska lik politik så därför var det ett ganska lätt val att gå över till Sverigedemokraterna. Speciellt nu när Moderaterna har rört sig närmre Sverigedemokraterna.

De fortsätter med snack om tiggeriförbud och Lennarts hjärtefrågor (landsbygden och äldreomsorgen). Han uttalar sig också om partiets interna problem med rasistiska företrädare och om hur de numera granskar sina politiker noga, ett uttalande som ska visa sig bli enormt ironiskt bara några rader senare.

Sverigedemokraterna har haft några situationer där politiker har blivit uteslutna. För att förhindra att det sker igen har vi som ställer upp behövt blivit granskade så vi inte har sagt eller gjort något dumt. Men jag klarade mig så det är jag glad för och därför känner jag att jag kan representera partiet på ett bra sätt, berättar Lennart Strand.

Det låter ju himla fint och trevligt, Lennart! Du känns som en riktigt pålitlig mysgubbe. You go, rädda landsbygden och de gamla!

Men, så kommer nästa stycke. Reporten frågar: ”Vad skrämmer dig mest?” Lennart svarar:

– Jag tror nog att mitt svar blir utvecklingen i Mellanöstern. För där är det alltid giftigt. Araber är araber, så är det, säger Lennart Strand.

 

*RECORD SCRATCH*

Oooooh boy.

Resten av intervjun försöker, och misslyckas, Lennart med att rädda situationen genom att förklara hur det inte var ett rasistiskt uttalande, men misslyckas kapitalt med allt annat än att bara göra det värre.

Hur menar du då?

– De är nog ett folk som vi ska se upp med tror jag. För de kan bli farligare än vad vi tror, säger Lennart Strand.

Varför är de farliga?

– De har en konstig människosyn. Om man tittar på deras egen befolkning och hur de förhåller sig till kvinnor och barn. Det är kanske fel att säga att det är bara är araber för egyptier och syrier har samma människosyn.

Vad menar du med araber är araber?

– Det har du säkert hört. Det har ju folk sagt i trettio år.

Men du tycker inte den kommentaren är rasistisk?

– Det har jag aldrig tänkt på för jag har hört det i trettio år.

Men bara för att du har hört det i en längre tid betyder det väl inte att det inte är rasistiskt?

– Nä men idag är ju allting rasistiskt. Man kan ju inte säga någonting utan att bli kallad rasist, så är det ju. Och det vet du med.

Sverigedemokraterna har en nolltolerans mot rasism. Hur kan du då säga att en hel befolkning är farliga?

– Det sa jag ju inte.

Vad menar du då när du säger: ”De är nog ett folk som vi ska se upp med tror jag. För de kan bli farligare än vad vi tror.”

– Ja det tror jag. Men det är inget jag vet.

Är det inte hets mot folkgrupp att säga att en hel folkgrupp är farliga?

– Jag menade ju inte det. Då kan jag lika bra säga att danskarna är farliga. Det kanske de är på ett visst sätt.

Men varför säger du då det?

– Nä men du måste stryka det (från artikeln). Jag tänkte mig inte för riktigt vad jag sade. Jag menade inte det.

Pinsamt, Lennart. Oerhört pinsamt, både för dig och för de rutiner för att sålla bland nya kandidater du nyss talade dig varm för. De ser ut att funka, som man säger, ”så där”. Vi ser, som man också brukar säga, ”viss förbättringspotential”.

Läs hela intervjun med Lennart i Smålandsposten.

 


Stötta vår verksamhet
  • 2.1K
    Delningar