Granskning

Åkesson besökte Falun – delade meningar om skandalpolitikers deltagande

Slaget om falun jimmie åkesson
Written by Henrik Johansson

Under lördagen besökte Jimmie Åkesson än en gång Dalarna och distriktet som varit skådespel för flera rasistiska skandaler under sommaren. Ca 250 personer hade samlats på torget i Falun varav ca 40 antirasister som öppet visade sin avsky för SD:s rasism genom att vända Åkesson ryggen:

DSC_0207

Åkesson svarade under 45 minuter på frågor ställda av Jörgen Fogelklou och hans pappbilder som Fogelklou även gjorde ”lustiga” röster till. Stundtals framstod Åkesson och Fogelklou mest som två storstadskillar som hånade landsbygdsmänniskor, men sympatisörer på plats uppskattade inslaget:

cxvhxvjhxcv

Klockarna i Falu kyrka ringde under stora delar av talet då någon tagit sig in i kyrkan, slagit på klockorna och sedan tagit bort reglaget för att förhindra att de skulle slås av.

På plats fanns även Madelene Vestin, SD-kandidaten som i veckan avslöjades med flera rasistiska uttalanden. Vestin menade dock att hon endast ”råkat” sprida rasism, men IRM kunde snart följa upp vårt avslöjande och visa att det inte handlade om några enskilda händelser. Vestin dök upp i officiella SD-kläder och kramades glatt med representanterna på plats:

Vi frågade flera SD-sympatisörer på plats om hur de såg på Vestins deltagande med tanke på att det gått mindre än en vecka sedan IRM avslöjade hennes rasistiska utspel och här gick meningarna isär. Hälften av de tillfrågade hade inga problem med hennes deltagande och menade att sånt händer i alla partier. Den andra hälften tyckte dock att det var dåligt av SD att låta henne delta. ”Det ser inte alls bra ut, SD har långt kvar att gå innan de får mitt förtroende fullt ut” svarar en person på plats när vi frågar honom om hur han ser på Vestins deltagande. En annan man säger till IRM att han är imponerad av Åkessons kunnighet, men tycker att det är dåligt av SD att man inte kan hålla personer som uttryckt sig rasistiskt borta från mötena eller partiet.


Stötta vår verksamhet