Okategoriserade

Åkesson – det är invandrare som våldtar på festivaler och det är kulturellt betingat

Written by Henrik Johansson

Aktuellt:s partiledarutfrågningen pressas Jimmie Åkesson hårt om sina påståenden att förra årets ”stora invandringen” ligger bakom våldtäkter på festivaler. Åkesson hänvisade till både polisen och vittnesmål när han påstod att förövarna på till exempel Bråvallafestivalen var ”utländska” och att det hela handlade om kultur. Polisen själv säger att det inte går att dra några generella slutsatser ”kring eventuella gärningsmäns ursprung”. Men Åkesson står på sig och menar att det är ”löjligt att förneka”. 

Sverigedemokraternas partiledare vidhöll ändå i Aktuellt på torsdagen det han sade i sitt tal, nämligen att den senaste tidens sexuella övergrepp på festivaler är tydligt kopplat till män med utländsk bakgrund.

– Det har vi fått åtskilliga vittnesmål om att det är på det viset, sade han.

Hur vet du att det är så när det gäller de här festivalerna vi pratar om?

– Det är ju dem som har utsatts för det här, vad de har berättat. Poliser på plats har berättat om det, polisrapporter har vittnat om det.

Polisen i Norrköping, som har hand om Bråvallafestivalen, säger ju att det inte är så?

– Nej, det är möjligt att de säger att det inte gör det, men de vittnesmål jag har sett säger att det är så.

Att våldtäkter, ofredande och tafsande skulle vara något nytt på Sveriges festivaler är ett helt bisarrt påstående. Som van festivalbesökare under tio års tid kan jag bara vittna om det hur sett ut under alla år då jag besökt festivaler. Saxat från Facebook:

”Så jävla trött på diskussionen om ”Våldtäktsvågen” på festivaler, inte för att den förs, nej för att folk fått för sig att detta skulle vara ett helt nytt jävla problem!?!? Jag har åkt på festivaler under tio års tid och flera varje år. Jag kan inte minnas att en enda av dessa klarat sig från att någon stackare antingen utsatts för ett försök eller faktiskt fullt ut blev våldtagen. Och innan vi drar plumpa skämt och korrelationen mellan mig och detta så roade jag mig med att googla Hultsfredsfestivalen + våldtäkt.

Resultat från diverse artiklar jag hittade:

2004 Ung kvinna våldtagen under Hultsfredsfestivalen
2005 minst ett våldtäktsförsök på en ung kvinna under Hultsfredsfestivalen (dåligt med artiklar från detta år, skulle inte förvåna mig om det finns mycket mer)
2006 Två våldtäkter på Hultsfredsfestivalen
2007 Ung man gripen för våldtäkt
Stökig start på Hultsfredsfestivalen
2008 Ovanligt lugn Hultsfredsfestival
Trots våldtäkter, stölder, skadegörelse och fylla blev årets Hultsfredsfestival relativt lugn.
2009 I tisdags blev en tjej våldtagen på Hultsfredsfestivalen

Såhär har det sett ut i alla år, men först nu verkar folk få upp ögonen och orsaken är solklar. Det har kommit in en ”ny” aktör på marknaden. En ny person vi kan lassa över ansvaret på och låtsas som om det aldrig var ”de fina” pojkarna som utförde dessa horribla brott. Jag säger inte att vi ska backa ifrån att tala om problemet, tala gärna mer om det. Men låtsas för fan inte som om detta är ett nytt problem, tro inte att problemet ligger hos någon annan. Det är en del av vår historia och vår samtid. Hade vi lyssnat till de som slog larm redan back in the days så kanske vi hade kunnat förebygga våldtäkter i hela samhället idag. Men nej, vi väntade och väntade tills rätt syndabock stod på plats. Då passade det helt plötsligt att ”våga prata om det”.”

Vi hoppas att ni läsare kan fylla på med era egna vittnesmål i kommentarsfältet. Framförallt ni 70- och 80-talister som, likt jag, minns hur kvinnor varnades, eller helt enkelt förbjöds av sina föräldrar, att åka på festivaler på grund av risken för sexuella övergrepp.

 


Stötta vår verksamhet
  • 2K
    Delningar