Granskning

Åkesson har satsat 500 000 kr på onlinespel: ”vi brukar spela emellanåt”

Written by Henrik Johansson

Ekot rapporterar nu om Jimmie Åkesson och den enorma summa pengar som han satsat på onlinecasinon, det handlar om mer än en normal årslön(500 000kr). För ett tag sedan ska han även bränt 50 000 kr på bara några timmar:

Uppgifter från Jimmie Åkessons kontokort – som Ekot tagit del av – visar att han bara i år satsat över en halv miljon kronor på spelsajter. Det är mer än han tjänat efter skatt som partiledare och riksdagsledamot.

När vi når Jimmie Åkesson bekräftar han att han spelandet, som han säger ofta sker i sällskap av sambon.

– Vi brukar spela emellanåt. Vi tycker det är roligt, vi vann en större summa pengar och sedan har vi fortsatt spela.

Har jag förstått det rätt att du rycker på axlarna åt att en två månadslöner kan du spela bort på ett par kvartar eller en kväll?

– Man kan se det så eller så ser man det så att de här pengarna härrör från en tidigare vinst.

Att man så lätt kan rycka på axlarna åt att spela bort en halv miljon kronor tyder på att Åkesson har alldeles för bra betalt. Alternativet skulle vara att Åkesson har ett spelberoende, vilket är en allvarlig sjukdom, men det vill Åkesson inte erkänna när han ringer tillbaka till reportern:

Jimmie Åkessons spelande är så omfattande att det har väckt uppmärksamhet bland svenskarna som jobbar på Malta. Nyligen förlorade Jimmie Åkesson exempelvis nära 50 000 kronor på bara några timmar. När vi först kontaktade Jimmie Åkesson såg han inget problem med sitt spelande. Men en stund efter intervjun återkommer han igen:

– Jag har diskuterat det här med min sambo och utifrån dina frågeställningar så är det klart att när du ringer och ställer frågor om detta så blir det så klart en väckarklocka för oss båda.

Att ni har spelat för mycket?

– Att det är väldigt stora summor det handlar om.

Lyssna på hela reportaget här:

Vi vill vara tydliga här med att ingen i vårat kommentarsfält ska ”gotta” sig i Åkessons eventuella spelberoende. Spelberoende är en allvarlig sjukdom och inget man skojar om eller hånar folk för. 

Här förklarar även Ekot varför man väljer att publicera reportaget, något vi instämmer i:

Varför är det relevant att berätta om Jimmie Åkessons spelvanor? Det är inte olagligt att spela. Det är relevant för att Åkesson är en offentlig person som söker och har fått allmänhetens förtroende.

Åkesson leder ett riksdagsparti. Han aspirerar på att ta ansvar för Sveriges finanser och kan efter valet få en vågmästarposition med stort inflytande över svensk politik.

Det är relevant för allmänheten att känna till hur Åkesson hanterar sin privatekonomi och hur riskbenägen han är. Åkesson har via sitt kontokort satsat motsvarande hela sin lön efter skatt – mer än en halv miljon kronor – på nätspel. Nyligen förlorade han exempelvis nära 50 000 kronor inom loppet av ett par timmar.

Beloppen överstiger vida vad som kan anses som normalt.  Enligt de experter vi talat med är detta ett riskbeteende. Ett spelande på den här nivån blir ofta svårt att kontrollera.

En person med den här sortens spelmönster kan bli sårbar ekonomiskt och riskerar att utsättas för utpressning. Uppgifter om hans spelbeteende har också redan nått utanför Åkessons krets på grund av beloppens storlek och Åkessons plats i offentligheten.

Den journalistiska bedömningen är oberoende av vilket parti personen företräder. Den är knuten till positionen. Varje partiledare med anspråk på att leda landet får också vara beredd på att få sitt omdöme och sin riskbenägenhet granskad.

En given fråga är också varför publiceringen kommer så nära valet. Det enkla svaret är att vi har publicerat så snabbt som det var möjligt och efter att ha gett Åkesson tillfälle att själv berätta om uppgifterna i en intervju.

Här finns ett längre utdrag ur intervjun:


Stötta vår verksamhet
  • 18
    Delningar