Granskning

Åkesson vägrar välja när han får frågan om valet mellan högerextrema eller Centerpartiet

Written by Henrik Johansson

Som högste ledare för ett parti som säger sig ha nolltolerans mot rasism borde det vara lätt att svara på frågan om vilka du väljer: Det högerextrema partiet AFS eller Centerpartiet? Men inte för Jimmie Åkesson. På en direkt fråga av Expressen vägra Åkesson att välja. 

Det är i en längre intervju med Expressen som Åkesson får flera frågor om vad han skulle välja. Till ex får han frågan om vem han väljer mellan Ebba Busch Thor eller Annie Lööf, och svaret blir Busch Thor. Men när frågan om vilka Åkesson skulle välja mellan Alternativ för Sverige och Centerpartiet så blir det hela plötsligt komplicerat:

Centerpartiet eller Alternativ för Sverige?

– Rent åsiktsmässigt tror jag att Alternativ för Sverige skulle kunna tänka sig att rösta på våra förslag i högre utsträckning än Centerpartiet. Å andra sidan är det större sannolikhet att Centerpartiet sitter i riksdagen och då har jag större nytta av Centerpartiet, så jag kryssar väl ingen då. 

Intervjun med Expressen bjuder även på en hel del andra märkliga svar från herr Åkesson. Till exempel när han får frågan om varför de driver på om en sänkt abortgräns och Åkesson inte känner till det:

En kvinnofråga som ni i alla fall driver är sänkt abortgräns till 12 veckor. Vilket är ditt starkaste argument för en ändring?

– När vi stiftade nuvarande abortlag för drygt 40 år sedan såg situationen annorlunda ut. I dag kan man rädda barn tidigare, då är det också rimligt att man flyttar marginalen.

Man även om man i dag kan rädda i 22:a veckan är det fyra veckor från dagens abortgräns på 18 veckor?

– Ja, det är det i någon mening såklart. Jag har respekt för den som tvingas eller väljer att göra en abort, jag dömer ingen men jag kan bekymras över att vi har höga aborttal och tycker att man från samhällets sida borde göra vad man kan för att få ner talen. Jag tror inte att en förändrad lagstiftning gör störst nytta i det avseendet.

Varför driver ni det då?

– Jag känner inte till att vi gör det.

Under förra veckan kunde IRM avslöja att en SD-veteran och en riksdagsledamot åkt på solsemester tillsammans med representanter från AFS och under förmiddagen kunde vi avslöja en lokal politiker som spred valpropaganda för samma parti.

 


Stötta vår verksamhet
  • 1.6K
    Delningar