Dumheter

Thoralf Alfsson: Lucia är förstörd

Förra veckan kunde vi berätta om Avpixlats rasistattack på 14-åriga Astrid som var årets lucia. Fler reaktioner följde, bland annat Kent Ekeroth rasade i sin blogg och uttryckte sitt stöd för Avpixlat. Trots uppenbar rasism från deras sida, som de desperat försökte tvätta bort spåren av när trycket från SD troligtvis blev för stort.

Ekeroth var dock inte den enda som uttalade sig om lucia-firandet, även om han var den enda bland riksdagsledamöterna som öppet tog ställning för rasistbloggen. Dock har Thoralf Alfsson lagt ut något på sin blogg som får oss att reagera:


Hela den svenska traditionen med Lucia är alltså förstörd. Innebär det att den är inställd nästa år, eller hur fungerar sånt där egentligen? Hur den är förstörd är dock lite otydligt. Är det Lucias fel? Eller är det SVT? Eller är det rappandet?

Att Alfsson tänker så lågt om svenska folket att han på riktigt tror att folk väljer att rösta på utifrån hur SVT väljer att lägga upp sitt luciafirande, det låter vi liksom stå för sig själv. Det behöver vi inte fördjupa oss vidare i för de flesta förstår det absurda i en sådan slutsats. Däremot är förstås Alfssons länkning rätt så intressant, med tanke på klippets titel. Att använda ”turken” som ett nedsättande epitet är inget ovanligt tyvärr, men borde vara något en riksdagsledamot håller sig för god för. Att inlägget inte precis är upplagt för att visa uppskattningen över ett oväntat och ovanligt inslag i luciafirandet framgår med all tydlighet när man ser kommentarerna under det. Att inlägget dessutom, precis som Kent Ekeroth gjorde, jämför firandet med det finländska… tja, vi säger inte att Alfsson är rasist, men det kanske blir lite knepigt att förklara länkningen på ett sätt som följer Åkessons nolltolerans, helt enkelt.

 


Stötta vår verksamhet