Granskning

SD tvingade bort prideflaggor i närheten av vallokal – SD gick och pekade på allt som skulle bort

Written by Henrik Johansson

På Mölnlycke bibliotek firades förra veckan Europride genom att man bland annat anordnat ett särskilt bokbord med HBTQ-litteratur och regnbågsflaggor, något som står kvar även denna vecka. Detta fick Sverigedemokraterna att se rött då de ansåg att regnbågsflaggorna fanns i närheten av den förtidsröstningslokal som biblioteket öppnat, och enligt SD är detta ”propaganda”. Värst av allt, kommunen gick SD tillmötes. 

Det hela började med att IT-bibliotekarien Gunilla Bourdette skrev en post om hur SD:s representanter gick runt med valförrättaren och pekat på allt som skulle bort, sen tvingades hennes kollegor plocka bort allt:

Det SD tvingade bort från biblioteket var alltså dessa utställningar:

Ja ni ser ju själva, vem som helst kan ju råka snubbla över regnbågen och tänka: ”nä nu jävlar blir det F! för hela slanten”. När SVT konfrontera valnämndens ordförande med uppgifterna så skyller han på Länsstyrelsen, som i sin tur bollar tillbaka det hela på kommunen:

Weine Samuelsson (M) är valnämndens ordförande i Härryda kommun. Han uppger att han tog beslutet på rekommendation av Länsstyrelsen.

– För det var symboler i biblioteket som inte ska finnas och därför rekommenderade de att de skulle tas ner. De här flaggorna, säger han.

Så regnbågsflaggorna räknas som politisk propaganda?

– Nej det tycker inte jag. Men vi får gå på vad Länsstyrelsen rekommenderar.

Hade ni kunnat välja att inte följa Länsstyrelsens rekommendation?

– Det är klart man går på Länsstyrelsens rekommendation. Dem går man inte emot, det är de som håller i valet.

Men på Länsstyrelsen uppger man att det är kommunen själva som bestämmer vad man anser vara politisk propaganda.

– Vi kan bara upplysa dem om den lagstiftning som finns att man inte ska ha politiska och religiösa budskap i en röstningslokal. Sedan är det upp till kommunerna att bestämma om man väljer att tillämpa de här bestämmelserna, säger Anna Blomberg som är valansvarig i Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Man ska ha i åtanke att det var mindre än en vecka sedan SD:s sociala medier svämmades över med hånfulla kommentarer om att prideflaggorna i Göteborg plockats ner under uppträdandet av en arabiska artist. Två exempel på detta är SD-politikern Paul Cederholm och kandidaten Maud Hemberg:

Det kanske är så att SD har mer gemensamt med de radikala islamister som de försöker utmåla alla muslimer som än de själva tror…


Stötta vår verksamhet
  • 5.1K
    Delningar