Redaktionellt

Almedalen 2012 – utfrågning av Åkesson

Jimmie Åkesson expressen utfrågning
Written by Anny Berglin

Vår andra dag i Almedalen har kickstartat ordentligt. Vi har precis lyssnat på Niklas Svenssons, Expressen, utfrågning av Jimmie Åkesson.

Åkesson fick många frågor om antalet avhopp och uteslutningar från partiet. Inte helt otippat med tanke på Expressens artikel igår om att 316 sverigedemokrater hoppat av eller blivit uteslutna från partiet sedan 2010. Åkesson svarade ganska luddigt på de mer direkta frågorna och sa istället att de gör vad de kan för att bli av med alla rättshaverister inom partiet. Frågan är, med så många avhopp/uteslutningar hittills, kommer det finnas någon kvar till slut? Man behöver inte mer än spendera fem minuter på vår blogg för att se hur mycket dumt, klantigt och rättshaveristiskt som sägs av sverigedemokrater.

Åkesson fick också frågor angående att många anser att partiet är väldigt toppstyrt. Detta avfärdade han med att kritiken enbart kommer från personer som velat ha roller inom partiet som de inte fått. Kritiken ska alltså, enligt Åkesson, vara grundad utifrån bitterhet. Antalet föredetta sverigedemokrater som har uttalat sig om att partiet är väldigt toppstyrt ska alltså ljuga? Nä, det betvivlar vi. Antalet uteslutningar talar också emot vad Åkesson säger.

 

Igår, under sitt tal, pratade Åkesson mycket om solidaritet. Ett ord vi betvivlar att han ens vet innebörden av. En fråga som Åkesson fick var hur han kan kalla sig solidarisk när han inte anser att alla har rätt till vård. Svensson förtydligade frågan genom att säga att det handlade om papperslösa, varpå Åkesson var otroligt snabb med att försöka rätta honom. Enligt Åkesson heter det, som bekant, illegal invandrare och inte papperslös. Bara det faktum att han inte ens kan acceptera att ordet ”papperslös” används i en utfrågning visar otroligt väl hur han ser på dessa människor. Solidarisk? Som sagt, han vet nog inte ordets rätta innebörd.

Vidare nämnde Åkesson också att SD är ett ”seriöst parti, med seriösa ambitioner”. Det kan vi märka av genom t.ex att en folkvald politiker vill ge Breivik politisk asyl, att en riksdagspolitiker vill starta en fond för dömda sverigedemokrater och att chefredaktören för deras partitidning har som vana att uttrycka sig homofobiskt.

Åkesson fick också stå till svars för SD:s syn på abort. Detta gjorde han genom att hävda att Sveriges abortlagstiftning är omodern och att vi borde harmonisera den mer med övriga EU-länder. Vi vet inte riktigt hur modernt det är att gå tillbaka till en abortlagstiftning från 1970-talet, men säkerligen ser Åkesson någon slags logik i vad han säger. Vi gör det dock inte. Kanske kommer det fler uttalanden från SD i framtiden angående abort, liknande det som framfördes i Jämtlands landstingsfullmäktige?

Genomgående tema för utfrågningen var dock att Åkesson svarade ”Det är inte min sak att…” och ”Det känner jag inte till…” när det kom till det egna partiet och ungdomsorganisationen. Vilket är skrämmande då han trots allt är partiledare. Att han inte vill yttra sig om SDU är till viss del förståeligt men när han påstår sig inte känna till alls vad som händer i partiets egna ungdomsorganisationen kan man undra huruvida han egentligen har så dålig insyn eller om han bara försöker undvika frågan.

En kort sammanfattning av dagens utfrågning är alltså att Åkesson har noll koll på vad ordet solidaritet betyder, att en enligt SD omodern abortlagstiftning bör bli ännu omodernare och att SD:s partiledare inte riktigt vet något om sitt eget parti. Niklas Svensson avslutade hela utfrågningen med det faktum att SD är det enda parti som inte yttrat sig angående Dawit Isaak. Detta kommenterade Åkesson med att ”vi har inte blivit tillfrågade”. Det skulle vara väldigt spännande att veta om Åkesson efter utfrågningen skrev på den namnlista Svensson hade med sig, om att släppa Isaak fri.

Ps. Ni följer oss väl på Twitter? Där skrivs otroligt mycket som inte får plats på bloggen! Inte rasist, men… , Anny, Niclas, Henrik. Ds.


Stötta vår verksamhet