Granskning

Petzäll förvägrades fallskärm, Almqvist däremot får 4 miljoner kronor

Idag kan Expressen berätta om hur Sverigedemokraterna försöker förmå Erik Almqvist att lämna sin riksdagspost. Hur de går till väga? Genom att erbjuda honom pengar. Det är inte lite pengar det handlar om heller, enligt de uppgifter Expressen har rör det sig om hela fyra miljoner kronor:

Partiet har inte velat avslöja summan som Almqvist ska få fakturera men enligt uppgifter till Expressen har den aktuella summan hittills varit cirka fyra miljoner kronor – pengar som väl täcker de cirka två miljoner kronor Almqvist skulle ha fått i vanlig lön och fallskärm från riksdagen från skandalen och fram till ett år efter mandatperioden.

De här uppgifterna väcker förstås en hel del frågor, och säkerligen inte bara hos oss på IRM. En första frågeställning är förstås hur gräsrötterna i partiet ser på att man ”köper ut” Almqvist på det här sättet. Redan har två starka ordföringar i Skåne höjt kritiska röster mot partiets sätt att hantera den skandalomsusade riksdagsledamoten som blev extra känd i och med filmen som avslöjades av Expressen förra året. Allan Jönsson, ordförande för SD Bjuv, uttryckte sig bland annat så här:

Det är helt fel. Det är som att belöna en individ som gjort något dåligt.

Vi har svårt att tro att det är med någon större glädje beskedet om Almqvists fyra miljoner kronor tas emot nu. Nog borde landets lokala företrädare kunna se bättre sätt att använda partiets pengar på? Det är förstås också rimligt att fråga sig hur Almqvist själv är inställd till det hela. Nog för att fyra miljoner säkerligen är en glad överraskning för de flesta, men var det inte Almqvist själv som tyckte att William Petzäll var orimlig när han krävde pengar för att lämna Riksdagen?

Han har velat lämna riksdagen mot att vi ska ge honom en stor summa pengar, men när vi inte har gått med på det och erbjudit honom behandling i stället, så har han velat sitta kvar.

Till SVD sa Almqvist följande:

Han har önskat en kompensation för att lämna riksdagen som vi inte gå med på. Det är ett stort svek mot väljarna att sitta kvar trots upprepade problem som Petzäll har haft, sa Erik Almqvist då till Svenska Dagbladet

Vad kan vi då lära oss av hela den här historien? Jo, att om du som Sverigedemokratisk toppolitiker på film avslöjas häva ur dig diverse rasistiska och sexistiska tillmälen och dessutom blir påkommen med att ljuga om det hela, då blir du belönad med fyra miljoner kronor. Som sagt, vi undrar just vad partiets gräsrötter tänker om detta. Särskilt i de fall de riskerar uteslutning för att ha gjort exakt samma sak som vissa andra skandalriksdagsmän har gjort…

*Bonusmaterial*

Uppdrag Granskning om Petzälls krav på fallskärm från SD

 


Stötta vår verksamhet
  • 1
    Dela