Granskning

Almqvist hyllar polska regimen efter att de sparkat alla journalister i public service

Att Sverigedemokraterna vill stoppa svensk media från att rapportera kring vissa frågor – negativt kring SD – är inget nytt. Polismasaren har gjort en strålande sammanställning, som vi varmt rekommenderar er att läsa, kring SD och dess företrädares försök att byta ut media mot något ”bättre”. Mot denna bakgrund så blir vi föga förvånade när SD:s Erik Almqvist nu hyllar den polska regimen som nu sparkat alla journalister från public service.

Allt började med att den polska högerpopulistiska regeringen införde nya två nya lagar som i praktiken stärker politikers makt över media och författningsdomstolen. Bland annat så kommer finansministern både kunna utse och sparka chefer på de statliga radio- och tv-företagen. För att göra en svensk liknelse, om SD kommit till makten 2010 så hade Almqvist själv, som tilltänkt finansminister, kunnat sparka hela SVT och SR:s ledning. Spännande tanke va? Ja i alla fall enligt Almqvist själv som nu lovar att semestra i Polen minst en gång om året:

yerywrywysdhf

Inlägget, som gillas av flera SD-politiker, visar att Polen nu gått från ord till handling och sparkat alla journalister. Lagen har kritiserats av både EU och rättighetsgrupper. Det har gått så långt att sanktioner mot Polen diskuterats, något som Ungern kommer lägga sitt veto emot:

– Europeiska unionen ska inte ha några tankar på att införa sanktioner mot Polen. Det kräver enhällighet och Ungern kommer aldrig att stödja någon som helst form av sanktioner mot Polen, sa den ungerske premiärministern Viktor Orbán i en radiointervju på fredagen, vilken citeras av nyhetsbyrån Reuters.

EU har uttryckt oro över den nya polska medielagen som antagits med bred majoritet i parlamentet och som skrevs under av president Andrzej Duda på torsdagen. Rättighetsgrupper har också kritiserat lagen. Den tyske EU-kommissionären Günther Oettinger har varnat för att de nya reglerna kan ses som ett intrång på de gemensamma europeiska värderingarna, och i förlängningen skulle kunna leda till att landet förlorar sin rösträtt i unionen.

Och Ungern vet vi sedan tidigare är ett föregångsland enligt SD:s absoluta topp, men att de anpassar sin retorik till det svenska klimatet, i alla fall fram tills SD sitter i regeringsställning:

dfhsfhshsdfh

Att SD dreglar över tanken om att få kontroll på media är föga förvånande, det är sista pusselbiten i deras drömsamhälle. Denna syn återfinns från topp till botten i partiet, de skriker censur om allt och inget, men slutmålet är såklart att styra medias rapportering i grynsam riktning för dem själva.

Vi vill än en gång passa på att rekommendera Polismasarans granskning, läs den! 


Stötta vår verksamhet
  • 1.7K
    Delningar