Granskning

SD har 155 politiska vildar men Jomshof ser inget problem: ”jag tycker inte att det är ett problem idag”

Written by Henrik Johansson

I en granskning av Dagens Nyheter visar det sig att SD står för nästan hälften av alla politiska vildar i Sverige. Hela 155 politiker har lämnat partiet eller uteslutits sedan valet 2014. Sverigedemokraterna ser dock inget problem med detta trots att Jimmie Åkesson redan 2010 lovat väljarna att man skulle ha kontroll över mandaten. 

Totalt finns det idag 355 politiska vildar i Sverige och av dessa är 155 personer före detta Sverigedemokrater. Näst mest politiska vildar har Moderaterna med 54 vildar men då ska man också ha i åtanke att Moderaterna blev dubbelt så stora som SD i förra valet:

Det här är dock inget nytt fenomen. 2014 gjorde stiftelsen Expo en granskning av partiets mandat och då visade det sig att SD förlorat kontrollen över var fjärde mandat:

Inför valet 2010 lovade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att partiet skulle kontrollera de kommunala mandat som de vann.

Men en granskning som den antirasistiska nyhetssajten Expo Idag har gjort visar att SD nu har förlorat kontrollen över 148 stycken – eller 24 procent – av de totalt 612 mandat som de vann. Bakom siffran gömmer sig 76 politiska vildar och 72 tomma stolar över hela landet.

Anledningen till att SD förlorat kontrollen över så pass många mandat är de interna konflikter i flera län, som lett till avhopp och uteslutningar, enligt Expo Idag.

Trots Åkessons tomma löften, trots alla avhopp och uteslutningar från riksdagen och kommunerna så ser Sverigedemokraterna inga problem med att nazister och andra fascistiska organisationer tar över deras mandat. Till DN säger Jomshof att människor går vidare och gör annat:

-Det är klart att vi måste se till att problemet blir mindre förekommande. Men jag tycker inte att det är ett problem idag, människor försvinner och gör något annat.

Redan 2016 hade SD 57 politiska vilda och då sa Jomshof att det citat ”gick framåt”. På frågan om han fortfarande står fast vid sina ord är svaret:

-Ja det tycker jag.

 


Stötta vår verksamhet
  • 706
    Delningar