Granskning

SD-ordförande sa att somalier har låg IQ och att de är inavlade – inget brott mot SD:s påstådda ”nolltolerans”

Written by Henrik Johansson

Sverigedemokraternas ordförande i Habo, Morgan Malmborg, blev föremål för ett uteslutningsärende efter att ha kallat somalier inavlade med lågt IQ. Malmborg menade också, att partikollegans påstående om att han under utlandstjänst dödat människor genom att låsa in dem i en brinnande kyrka, bara var en sak som hände i krig. Det blev dock ingen uteslutning av Malmborg då Sverigedemokraterna inte ansåg uttalandena bryta mot deras påstådda ”nolltolerans” mot rasism och extremism.

Det är alltså dessa två uttalanden i samband med avslöjandet om Lennart Karlssons anonyma hatkonto som varit under utredning:

Morgan Malmborg var en av de lokala partiföreträdare som var med när Lennart Karlsson intervjuades av JP.

Vad tänker du om det han berättade om sin utlandstjänst?

— Jag vet inte om det är något speciellt du tänker på, det är inget som är nytt för mig.

Det här med att, på frågan om han låst inne folk i brinnande kyrkor, svarar han att det kanske fanns en bakdörr, vad tänker du om det?

— Jag vet inte om det är krigsbrott, är man i krig har man väl rätt att döda folk. Det är så man gör i krig, säger Morgan Malmborg.

Vi vill här vara tydliga med att Karlsson aldrig sagt att han varit i ”krig” när dessa påstådda krigsbrott skulle ha utförts. Det andra uttalandet gäller somaliers IQ och inavel, en fråga Malmborg får efter att partikollegan Lennart Karlsson påstått att somaliers låga IQ har med genetik att göra:

— Jag kan inte så mycket om genetik men det är väl forskningen som visar att det är så, sen om de kallas genetik vet jag inte.

Men vad tänker du om att Lennart sa det?

— Jag vet inte vad du syftar på, han sa det finns olika, det finns väl olika IQ. Du kanske har högre IQ än vad jag har.

Men frågan är om det är kopplat till genetiken?

— Äh, ursprunget är väl inte det, typ som Somalia, de har mycket inavel som sprider lägre IQ, i Sverige har vi inte så. I Japan har de högre intelligens och de är välutbildade, sedan har de ingen invandring så det påverkar kanske, det är kanske därför som Sverige sjunkit eftersom att vi tagit upp mycket utländska som har lite lägre IQ. Men de har ingen lägre rang för det, det är bara fakta.

Men dessa uttalanden är alltså inget brott mot SD:s påstådda ”nolltolerans” rapporterar Jnytt:

— Som företrädare för vårt parti är det centralt att man uttrycker sig på ett sätt som är balanserat såväl som nyanserat. Med detta i beaktande beslutade medlemsutskottet att tilldela Morgan Malmborg en skarp varning samt ett antal formella direktiv och uppmaningar. Såsom att läsa igenom partiets etiska riktlinjer samt vår kommunikationsplan, meddelade Henrik Gustafsson på SD:s pressavdelning genom ett mail till JP.

Begrepp i artikeln:

Nolltolerans är ett begrepp som inbegriper att inte visa någon tolerans mot vissa företeelser och beteenden.

”Nolltolerans” är ett begrepp som inbegriper att visa iblandtolerans om företrädaren är högt uppsatt i partiet eller på annat sätt viktig för organisationen. 


Stötta vår verksamhet
  • 1.1K
    Delningar