Granskning

Vice ordförande (SD) om kvinna som skriver om våldtäkt: ”tror hon skulle behöva bli utsatt själv för att förstå”.

Peter Andersen är vice ordförande i den lokala SD-föreningen för Karlskoga-Degerfors. Han uppmärksammades tidigare av lokalmedia när han uppmanade vänsterröstare att kasta gatsten in i vallokalen. Nu har vi nått honom för att fråga hur han tänkte när han postade några andra av sina minst sagt märkliga statusuppdateringar.

Vi uppmärksammade Peter Andersen när han, på en delad artikel om att hårdare straff inte var en lösning för att minska antalet våldtäkter, kommenterade att den kvinnliga debattören ”skulle behöva bli utsatt själv för att förstå”. En snabb genomgång av hans sociala medier gav oss ytterligare ett par uppdateringar som vi kände att vi behövde få förklarade för oss, så Simon från IRM ringde upp honom för förtydliganden. Vi känner personligen inte att vi blev så mycket klokare efter vårt samtal, men ni kan få döma själva.

Tycker du att kvinnor behöver bli våldtagna för att förstå sånt? Och vad är det hon behöver förstå?

– Näe…

Vad menar du då med den här kommentaren?

– Det är att hon kvinnan då enligt hennes tänkande kanske behöver bli utsatt för något liknande för att förstå dem som blir utsatta för att förstå hur jävla besvärligt det är fär dem. Eftersom det där med normer som du säger.. det spelar väl ingen roll vad folk har för normer. Eller vad det nu kallas för, eller vad du menar med normer. Jag förstår inte vad du menar med normer?

Det är det hennes artikel handlar om. Så det är väl du som skall förklara hur du ser på ordet normer?

– Jag kan inte förstå vad hon menar med det.

Okej men din tes är att hon kanske skulle bli utsatt själv för att förstå.

– Ja för att förstå hur de som blir utsatta har det.

Tycker du det är relevant att skriva att en kvinna kanske ska bli våldtagen för att förstå utsattheten hos våldtagna kvinnor. Är det relevant för artikeln?

– Förhoppningsvis så skall det inte vara det. För det är ett besvärligt läge för kvinnor idag överhuvudtaget.

 

Så har du en kommentar här som berör att det varit stenkastning i Husby. Då skriver du såhär: ”Det skjuts för lite”. Tycker du att det skjuts för lite i Sverige?

– Ja faktiskt.

Okej. Borde det skjutas mer i Sverige?

– Polisen har ju vapen och de borde kunna skjuta tillbaka. Stenkastarna ger sig ju på poliser och allt möjligt elände. Varför får inte de då göra sitt jobb?

Polisen gör väl sitt jobb idag. Polisen får ju använda proportionerligt våld eftersom de har våldsmonopol. Men är din tes då att de ska skjuta i högre utsträckning mer då mot människor som till exempel kastar sten?

– Nej inte mot men kanske upp i luften då så de blir skrämda.

Är det en lösning att mot till exempel problematik med stenkastning att polisen skjuter upp i luften?

– Nej det är ingen lösning men en eller två kanske ger upp men det är ingen total lösning på ett stort problem. Det måste ju du också förstå.

Andra saker Peter Andersen inte riktigt kan förklara eller minnas: Den här delade artikeln, där han verkar önska sig att Fredrik Reinfeldt ska bli ingjuten i cement:

 

Den här kommentaren där han tycker att brandkåren ska spola bort EU-migranter med vattenkanoner:

Peter säger i vår intervju att han menade att säga att brandkåren skulle spola rent efter att migranterna förflyttats, men det bemöter vi med viss skepsis med tanke på hur kommentaren från början var formulerad.

I intervjun i NWT som gjordes med honom i samband med hans första groda 2014 sa Peter att han ”inte var så duktig på datorer”. Vi tror att vi utan att överdriva kan lägga till ”att bortförklara sina problematiska uttalanden” på den listan, också.

Research och intervju: Simon Andersson. Text: Myra Åhbeck Öhrman.

Vill du stöda IRM:s verksamhet? Donera en slant, smått som stort spelar ingen roll, alla bidrag är viktiga för oss.

Bankgiro: 478-2470 (Swedbank)

Swish: 123 421 27 59


Stötta vår verksamhet
  • 1K
    Delningar