Dumheter

Avpixlat visar prov på toppjournalistik – eller inte

Rasisternas vattenhål på nätet visar än en gång prov på ”skjutjärnsjournalistik” när man i sin iver att skylla alla brott på invandrare lyckas med följande konststycke:

I Hudiksvall utsattes en rullstolsburen man för ett gaturån vid 23-tiden på lördagskvällen.

Ett gäng på Fyra personer, vars härkomst inte uppges i media, gav sig på mannen och tillgrep med våld hans väska innehållande dator, plånbok och mediciner. De slängde tillbaka den tomma väskan till rånoffret och avvek sedan från platsen.

Avpixlat lägger ofta till frasen ”vars härkomst inte uppges i media” eller något liknande i syfte att peka ut invandrare som skyldiga till diverse brott. Det fiffiga med att lägga till frasen – ur ett rasistiskt perspektiv – blir att man ytterligare kan spä på fördomar kring människor av invandrarbakgrund utan några som helst belägg för att så är fallet.

Men i dagens blogginlägg så missar man en detalj. Nämligen slutklämmen på deras egna artikel:

Polisen har inte gripit någon för brottet och har heller inga utpekade misstänkta. Den chockade mannen som utsattes för rånet har ännu inte kunnat avge något utförligt signalement på gärningsmännen.

Brottsoffret har alltså inte kunnat ge ett utförligt signalement på gärningsmännen på grund av det chocktillstånd han lider av. Nu vill inte vi vara dem som är dem, men det kan också vara anledningen till att tidningen inte skriver ut ett tydligare signalement…


Stötta vår verksamhet