Granskning

Massivt stöd av SD:s partiaktiva efter avslöjande om hur SD-topp spenderat över 100 000 kronor på bland annat privata taxiresor till fester

Written by Henrik Johansson

Idag avslöjar Aftonbladet hur SD-toppen, och den skolpolitiske talespersonen, Stefan Jakobsson åkt taxi för 330 000 kronor sedan 2014. Flera av dessa resor har varit privata och har bland annat handlat om blöta utekvällar eller hockeymatcher. IRM kan nu avslöja att Jakobsson får ett massivt stöd från sina partiaktiva kamrater och att han hyllas för sin ”ärlighet”.

Det här med kostnaden för riksdagsledamöters taxiresor har varit en återkommande diskussion under åren och trots att det kan sticka i ögonen på folk så bör man vara medveten att höga kostnader kan vara befogade. Till exempel kan en riksdagsledamot vara rekommenderad av säkerhetsavdelningen att inte åka tåg eller annat offentligt transportmedel. Det finns dock inga sådana ursäkter i SD-toppens Stefan Jakobssons fall:

I vissa fall kan riksdagsförvaltningen av säkerhetsskäl rekommendera taxi, både privat och i tjänsten.

Men någon sådan rekommendation har inte varit aktuell för Jakobsson, enligt säkerhetsenheten på riksdagen.

När Aftonbladet tittat närmre på Jakobssons fall hittar man flera märkliga taxiresor:

SD-toppen åkte först de åtta milen från sitt hem i Stallarholmen till arenan Hovet där ishockeylaget AIK spelade match.

En resa som kostade 1 180 kronor.

Jakobsson uppger att han träffade ”olika företag” under hockeymatchen.

– Ja. Vi hade möten. Jag kommer inte ihåg exakt. Jag vet att det var olika företag som ville träffas och prata och så skulle vi ändå titta på hockey samtidigt.

Men det stannar inte där…

Därefter åkte Jakobsson till en rad olika adresser i Stockholmsområdet under kvällen och natten.

– Jag vet att jag åkte upp och hade möten och efter det blev det privata fester, helt enkelt, säger han.

Åkte till nattklubb

SD-toppen säger att han trodde att han kunde boka privata resor via riksdagens taxitjänst, men att det ”uppenbarligen inte funkat”.

En månad senare lät Jakobsson återigen riksdagen bekosta flera privata resor under ett dygn.

Då tog Jakobsson först en taxi till en adress på Östermalm.

Där stannade han till strax efter tre på natten, då han tog en taxi till en nattklubb vid Stureplan. Vid strax efter halv fem på natten åkte Jakobsson vidare till en annan adress i centrala Stockholm, innan han åkte vidare med ytterligare en taxi.

Allt på riksdagens bekostnad.

Jakobsson har utöver detta åkt taxi mellan sin bostad och riksdagen för närmare 130 000 kr, något han ursäktar med säkerhetsläget på Centralstationen i Stockholm. Detta trots att riksdagen själva inte bedömt läget som osäkert för SD-toppen. När han får frågan av Aftonbladet om hur han inte kunnat skilja på privata resor och tjänsteresor säger han sig inte vara från Stockholm och osäker på hur man bokar en taxi där:

Men man kan beställa privata resor, om man gör det via taxibolag, som hela Sveriges befolkning gör.

– Jag vet, men jag är inte född i Stockholm. Jag vet inte vilka företag som är säkra och inte.

– Allting som har hänt uppe i Stockholm med alla saker som har varit negativa, har ju självklart skrämt mig som bor ute på landet, för jag kan inte Stockholm.

En kan ju tro att ett sånt här flagrant slöseri med skattebetalarnas pengar skulle smälla extra hårt inom Sverigedemokraterna som dag efter dag grinar illa om andras eventuella fusk med bidrag mm.. men icke. Går man igenom Jakobssons kommentarsfält ser man hur partiaktiv efter partiaktiv hyllar hans ”pudel”, en pudel som förövrigt börjar med att misstänkliggöra granskaren för att sedan svära sig fri från allt uppsåt:

Enligt flera av varandra oberoende källor så påstås Jakobsson vara en ”outsider” som bedriver en egen kampanj för att ta över partiledarrollen efter Åkesson. Det är dock oklart om han har stöd för detta då den nuvarande partiledningen inte är med på tåget.

 

 


Stötta vår verksamhet
  • 1.4K
    Delningar