SD har alltid värnat om det “svenska”, eller “svenskheten”. Den nationella identiteten, alltså att vi som (enligt SD) räknas som svenskar på något sätt ska titta på varandra och uppskatta någon slags likhet. Men hur kan man definiera vad svenskhet är? Det kan ingen, inte ens SD även om de försökt. Man har också pratat om en “mänsklig essens”, något de inte heller kunnat ge någon vettig förklaring på även om det står med i deras principprogram.

Bara det här tycker vi är dumt nog. För visst är det så att vi bor i samma land, men utöver det finns det mycket som särskiljer oss från varandra. Nu har dock SD i Östergötland gjort något fantastiskt. De har tagit det ett steg längre! Det som står nedan är inte på skämt, även om det inte är långt ifrån att man tror att någon försökt göra parodi av Sverigedemokraterna.

Markus Wiechel, Sverigedemokraternas uttalar sig så här, enligt vad Sveriges Radio skriver:

I Östergötland är alla partier i landstinget överens om att bilda en Östra Götalandsregion med Småland och delar av Sörmland. Utom SD, som menar att regionen hotar den östgötska identiteten.

– En östgöte är en östgöte och en smålänning en smålänning, säger Markus Wiechel, som är Sverigedemokraternas distriktsordförande i Östergötland.

 

Och östgötarnas identitet försvinner om de bildar region med smålänningar och sörmlänningar. Det anser alltså SD som är ensamma i landstinget om att kritisera den tänkta storregionen.

 

Det räcker alltså inte att vi ska värna den svenska nationen och dess kultur. Nej nej, SD stoppar inte där! Men det förstår ju alla att det är viktigt att veta att det är skillnad på en östgöte och en smålänning. Sverigedemokraterna tycker alltså att det inte räcker att vi ska definieras utifrån land. Frågan är just nu när de kommer tycka att det är nog? Är det när vi definierar oss utifrån stad? Stadsdel? Gata..?

Ingen människa är en ö” säger ett gammalt citat. Men i den här takten så kommer SD:s valspråk snart vara “Varje man är en egen nation, med en egen kultur och en egen nationell identitet.”