Dumheter

Björn Söder gör bort sig i Aktuellt

Björn Söder
Written by Henrik Johansson

I gårdagens Aktuellt försökte Björn Söder förklara varför han anser att till exempel judar, kurder och samer inte är svenska. Söder säger att han är ledsen i ögat då folk tillskrivit honom åsikter som han inte skulle ha. Detta trots att han till DN hade följande att säga om sina citat:

Hemma i Malmö mejlar jag Björn Söder hans intervjusvar. Jag ber honom kolla så att jag inte missförstått något.

Han kommer säkert att vilja ta tillbaka en del, tänker jag när jag klickar på ”send”. Det han säger om att betala invandrare för att lämna landet, och att man inte kan vara jude och svensk samtidigt … det är en hårdare, mer radikal retorik än den SD-topparna använt offentligt de senaste åren. Björn Söder gillar att avsluta sina tal inför partivänner med ett Per Albin Hansson-citat: ”Sverige åt svenskarna – och svenskarna åt Sverige!”

Egentligen säger ju Björn Söder faktiskt samma sak som tidigare partihöjdaren Erik Almqvist sa till komikern Soran Ismail den där järnrörsnatten som blev Almqvists fall: Det är inte ditt land, det är mitt land.

När mejlsvaret kommer från Björn Söder visar det sig att han är nöjd: ”Du har uppfattat det jag sade och man skall väl inte gå in och snygga till allt för mycket i efterhand”.

SD:s partisekreterare lägger till en smiley, :).

Det hela blir ännu märkligare när Söder först får frågan om man kan vara judisk och svensk samtidigt. Söder svarar då:

”Det är upp till varje individ, det måste ju individen själv bestämma, det ska inte jag som politiker gå in och peta i”

Precis tänkte vi, exakt så skrev vi igår, äntligen är vi överens om något. Men som ni säkert vet är SD-politiker sällan sanningsenliga eller konsekventa, för vad gör Söder en minut senare? Jo han går in och petar i vem som är svensk och inte:

Kan man vara 100% svensk och 100% kurd?

Det blir lite svårt för då är man helt plötsligt 200% av någonting […] 100% kurd och 100% svensk ser jag som lite problematiskt

Under morgonen har Söder även debatterat med Jonas Sjöstedt i Godmorgon Sverige. Sjöstedt har precis som oss uppmärksammat Söders motsägelse i att ena stunden påstå att individen ska få definiera sig själv, för att i nästa stund lägga all fokus på att definiera individer:

Andra delar av SD tycker att man ska sluta hymla med vad man tycker:


Stötta vår verksamhet
  • 14
    Delningar