Dumheter

Björn Söder kritiserar Pensionsmyndigheten för att hjälpa invandrare – lär er svenska istället

Björn Söder
Written by Atilla Yoldas

”Kränkande”, ”fruktansvärt”, ”diskriminerande” och ”jag spyr”. Dessa är fyra återkommande beskrivningar av Björn Söders Facebookstatus som publicerades igår. Om ni tror att dessa kommentarer riktas mot Björn Söder, att det är han som är kränkande och diskriminerande, har ni tyvärr fel. De uttrycker sig i medhåll till andre vice talmans åsikter.

oåwefkokweok

Artikeln från Sydsvenskan som Björn Söder kommenterar har vridits och vänts på för att skaka fram en bit propaganda att mata folket med. Det hade räckt med att läsa artikelns ingress, som delvis till och med syns i Söders länk, som lyder på följande sätt:

Med radioreklam där ”Du gamla, du fria” tolkas på olika språk vill Pensionsmyndigheten informera utrikesfödda om att de har rätt till pension.

En mening, från samma artikel, krossar Björn Söders påstående. Kampanjen i fråga riktar sig till personer som inte har svenska som modersmål, vilket är anledningen till att Pensionsmyndighetens reklam översätts till åtta språk.

För personer som är födda utomlands är sannolikheten högre att man kan komma att få en lägre pension. Man kanske inte har jobbat så många år i Sverige och man kanske har varit arbetslös i ökad utsträckning. En del som har svårt att få arbete kanske startar ett eget företag och då är det extra viktigt att komma ihåg att man själv måste betala in sin tjänstepension, säger Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten, till Sydsvenskan.

Var detta över huvud taget är kränkande eller diskriminerande är omöjligt för oss att se. Det är snarare inkluderande och medmänskligt – motsatsen, med andra ord. Trots detta vägrar Björn Söder se någonting annat än att vi anpassar oss efter invandrarna som är här för att ”dra nytta av vårt välfärdssystem”; tröttsamma påståenden som aldrig tycks dö ut.

Björn Söder dömer i sin text ut alla människor i Sverige som ännu inte lärt sig att tala svenska felfritt och menar att de därför inte förtjänar viktig information. Först lär ni er svenska och sedan kanske ni kan få information om er framtid, menar han.

Om Söder någonsin väljer att flytta till exempelvis Kenya hoppas vi han följer sitt eget exempel och lär sig Swahili innan han förväntar sig att få någon som helst hjälp på traven.


Stötta vår verksamhet