Kent Ekeroth, kriminalpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna måste avgå och det är snarast. Kravet på hans avgång kommer inte bara från mannen på gatan och den samlade svenska journalistkåren. Det finns även starka röster inom partiet som kräver Ekeroths avgång. Ordförande i SD Bjuv, Allan Jönsson kräver förutom Ekeroth även att Christian Westling tar sitt ansvar och avgår.

Denna inställning  delas dock inte av alla i partiet. Linus Bylund säger till Expressen att Ekeroths beteende inte är lika allvarligt som Almqvists:

– Det här är inte alls i dignitet med Almqvist, så det blir nog ingen presskonferens, säger Bylund.

Sverigedemokraterna utvecklar varför Ekeroth tar en timeout i ett mejl till TT:

Eftersom det råder tveksamheter om Ekeroth bör avgå eller ej så känner vi på IRM att det är dags för en sammanställning över vad Ekeroth sysslat med på sistone och varför han snarast bör avgå. Det vill säga om Åkesson menar allvar med ”nolltoleransen” och att man inom Sverigedemokraterna inte har ”dubbla måttstockar”.

  • Han har alltså haft vetskap om den film som nu framkommit  i 2,5år utan att säga något
  • Han har skickat den på redigering för att i sin tur kunna användas som smutskastning av en annan människa
  • Han har beväpnat sig med ett järnrör för att kunna slå en annan människa
  • Han har våldsamt knuffat in en kvinna i sidan på en bil
  • Han har hjälpt en rasistisk blogg med bankkonto i syfte att bloggen skulle kunna obehindrat fortsätta sprida hat

Man kan tycka att de senaste dagarnas avslöjanden borde räcka för en omedelbar uteslutning, men nu pratar vi om Sverigedemokraterna och då är det bättre att vara safe than sorry. Därför publicerar vi en lista på tidigare IRM-artiklar om Ekeroth:

*Uppdatering*

Expressen publicerar nu en artikel där Ekeroth uttalat sig om den omtalade incidenten innefattande beväpnade framtida riksdagsledamöter:

– Vi vet inte i fall de följer efter oss och vi undrar vad som kommer att hända. Jag håller bara röret några sekunder och sedan släpper jag det. Jag kände mig hotad vid det tillfället av en sådan grovt kriminell som han sade sig vara, säger Ekeroth.

– Skulle det ha varit i dag hade jag gjort ett annat val. Jag hade fortsatt springa ifrån honom.

TT: Vad hade du tänkt göra med järnröret?

– Antagligen skulle jag inte ha gjort någonting. Jag höll det bara några sekunder och sedan sprang jag i väg. Ibland försöker man agera lite tuffare än vad man är när man är i pressade situationer.

TT: Skulle de kunna slå med ett järnrör mot en människa?

– Nej, det är det jag inte tror. Det var därför jag höll i det några sekunder och beslöt att vi springer i stället, säger Ekeroth.

Problemet med Ekeroths uttalande är enkelt. När vi tittar på filmen ser det inte ut som Ekeroth och kompani är på väg ifrån personen som man tidigare attackerat både verbalt och fysiskt, snarare på väg tillbaka MOT personen. Ekeroths förklaring till varför de släpper järnrören stämmer inte heller överens med det som syns/hörs på filmen. På filmen hör man polisen och då släpper Sverigedemokraterna genast järnrören och börjar springa för att se vad som pågår/upprätta en anmälan. Beslutet att släppa järnrören tycks alltså helt grundat sig på att polis kommit till platsen och inte på eget bevåg som det framstår i intervjun.

Vi vill påpeka att detta är våra egna spekulationer och är baserat på den lokalkännedom vi har om platsen där incidenten inträffade, men även det som sägs och syns i filmen.

Självklart startar vi även avgångsklockan på herr Ekeroth:

Bild: http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Esquilo