Okategoriserade

”Invandrare är lögnare och oftast kriminella”

I dagarna publicerade Sverigedemokraterna i Älmhult ett inlägg där vi bland annat kunde läsa:

”En gammal sjuk svensk är inte värd mycket, men en invandrad lögnare från MENA som oftast är kriminell, är värd massor.”

Det som står är alltså att, förutom att man ställer två grupper mot varandra, alla människor från MENA (Mellanöstern och norra Afrika, Middle East and North Africa) är lögnare och att de oftast är kriminella, inte att de är överrepresenterade i brottsstatistiken – utan att de oftast är kriminella.

När ”Inte rasist, men” når SD i Älmhults vice ordförande, Annika Rydh, säger hon att det inte är något hon själv skrivit, utan att hon enbart vidarebefordrar sådant som hon läst och funnit intressant. På frågan om SD i Älmhult ställer sig bakom det som står i artikeln, att personer från MENA-länder är ”invandrade lögnare” och ”oftast kriminella” svarar hon:
– Naturligtvis inte. Det är precis som att man inte kan säga att alla svenskar är bra eller att alla invandrare är dåliga. Det är så självklart att så är det inte.

Men varför väljer ni att publicera det på er hemsida då?
– För att vi väljer att publicera sådant som folk i allmänhet kan ha nytta av att få reda på och dra egna slutsatser och kanske själva leta upp saker de behöver veta, för att ta in de här frågorna.

Men det står ju också så att en invandrare från MENA är en lögnare som oftast är kriminell. Är det lämpligt för ett politiskt parti att publicera sådant? 
– Jag tycker ju såhär att det är viktigt att upplysa folk, och gemene man är inte så upplyst och tar inte reda på saker och ting. Jag vidarebefordrar det jag hittar och det jag tycker är intressant. Det är ju bara en ren upplysning, att det finns de här diskussionerna helt enkelt.

Det är ju ett ganska starkt anklagande mot invandrare från MENA-länderna, där det både står att de är lögnare och kriminella. Är det lämpligt att publicera på en officiell hemsida för Sverigedemokraterna? 
– Man får tycka vad man vill om det. Jag tycker åsiktsfriheten är väldigt viktig, man har rätt att tycka vad man vill. Jag bara vidarebefordrar det som jag tycker är bra för folk att veta och dra egna slutsatser kring saker och ting. Det handlar om att man ska lära sig att leta lite själv också. Lika viktigt som det är att få veta detta, kan det vara lämpligt att ta reda på om det är så här eller är det inte så här.

Du menar då att folk ska gå in och läsa på hemsidan, tycka det är fel och sedan själv ta reda på att alla invandrare inte är lögnare?
– Man kan ju dra slutsatser av allting man läser. Jag tycker att människor tror ju på allting som skrivs idag, och det tycker jag är väldigt fel för det kan man inte göra. Därför menar jag att man måste lära sig att ta reda på saker själv, och inte bara läsa sig till saker och tro på allt man läser.

Så man ska inte lita på det som skrivs på er hemsida, utan man måste göra källkritik varje gång man läser på Sverigedemokraternas officiella hemsida?
– Nej, naturligtvis inte. Jag bara menar att man måste lära sig att ta reda på saker och ting. Som jag sa tidigare, och jag vet inte hur många gånger jag måste upprepa det här för dig, många gånger är det så att folk tar ställning bara efter vad de läser här och nu. Och de lär sig inte att ta inte reda på de sanningar som är mer sanningar än andra, utan litar blint på att det som skrivs – så är det.

Är det här en ”mer sanning än någon annan” då? 
– Sanningen är den att det finns statistik som visar att invandrarpersoner är mer kriminella än andra.

Finns det statistik som säger att de är lögnare också? 
– Nej, det finns det inte. Men att de är mer kriminella än andra finns det statistik på. Det här med lögnare kan man hänvisa till att ensamkommande flyktingbarn faktiskt är lögnare i många fall. Därför att de säger att de inte vet var de kommer ifrån och de säger att de inte har några handlingar och så vidare, så har de helt enkelt kastat bort dem.

Rydh förklarar också att artikeln som ligger uppe på SD i Älmhults hemsida är kopierad från en ”vanlig artikel” på en ”vanlig tidning”. En kort Google-sökning senare kan vi komma fram till att denna ”vanliga tidningen” är den främlingsfientliga sidan Sweden Confidential.

Annika Rydh säger också i intervjun att ”man måste ha rätt att publicera det man tycker är viktigt att framhålla” en kort stund innan hon förklarar att:

”Jag vill inte att du ska skriva något om detta, det är helt ovidkommande då det inte är mina ord”

Hon tycks alltså mena att tryck- och yttrandefriheten är viktig, men inte när någon ska skriva om henne. Dessutom verkar det som att hon tycker att hon inte har något ansvar för vad hon lägger upp på Sverigedemokraternas officiella hemsida, och hon vill inte att vi skriver om det – trots att vi precis gjort en intervju.


Stötta vår verksamhet
  • 1
    Dela