Granskning

Distriktsordförande SD Halland – ”Muslimer är ondska och farliga”

SD Hallands nya distriktsordförande Susanne Larsen tillträdde i mars i år. Vi har ringt henne för att fråga hur hon ser på ett antal av sina rasistiska, islamofoba och konspiratoriska Facebookinlägg.

I mars petades före detta distriktsordföranden sedan två år, Andreas Feymark, från positionen för att ge plats åt Susanne Larsen. Uppgifter till P4 Halland sa då att valberedningen varit oenig i beslutet. 43% av närvarande medlemmar röstade på hennes motståndare, Feymark, och det har garanterat lett till en del turbulens.

Susanne sa efter att hon blivit vald att hon hade ”en stor förhoppning om att ena kommunföreningarna och få dem att påbörja ett större samarbete sinsemellan”. Huruvida hon lyckats med det vet vi inte, men det står klart efter att ha tagit en titt på material från hennes sociala medier att det är ytterst tveksamt om hon skulle ha valts in på positionen till att börja med.

När vi når Susanne för att få en kommentar är hon först väldigt hjälpsam. Hon bekräftar glatt att hon skrivit de första inläggen vi citerar för henne på telefon, där hon pratar om inbördeskrig och att Sverige bör sättas i undantagstillstånd. Just detta ska visa sig vara ett återkommande tema med henne.

Vi frågar henne vilket inbördeskrig hon anser pågår inom EU. På det svarar hon:

Jag anser att den rådande situationen med våldtäkter, terrordåd, bombhot, misshandelsfall, ökad kriminalitet, är ett påbörjat inbördeskrig.

Hon är däremot väldigt noga med att inte svara på frågan mellan vilka grupper hon anser att det pågår ett krig. Hon vill tydligen inte uttala sig om huruvida det är ”mellan Sven och Per” eller några andra, trots att hennes lösning på att undvika sagda inbördeskrig enligt hennes egna status bör vara att stänga gränserna.

Jag kan inte bedöma om det är mellan olika etniska grupper, eller om det är fransmän sinsemellan eller svenskar sinsemellan. Men jag vet att situationen är ju ganska extrem med tanke på hur det såg ut till exempel i Sverige för mellan fem och tio år sen så hade vi inte den situationen som vi har idag. Sen om det är Sven och Per eller om det är någon annan, det kan jag inte uttala mig om.

Hur vi ska undvika inbördeskrig genom att stänga gränserna är därför fortfarande oklart, men ett tips till Susanne är kanske att om hon vill förhindra ett presumtivt inbördeskrig, äh, om hon ens vill övertyga folk att det är en grej kan det hjälpa om man vet vilka parter som deltar i det påstådda kriget.

Ett annat av Susannes favoritämnen är landsförräderi. Vi läser upp några av de saker hon skrivit om ämnet för henne.

Landsförrädare? Tycker jag Reinfeldt är en landsförrädare? Ja, det tycker jag. Men man kan säga så här: Hade hade jag skrivit det på det viset? Definitivt inte.
[…] Om du syftar på något på att jag skrivit något som inte ska skrivas så har jag skrivit det på ett helt annat vis än du säger det.

Här uttrycker sig Susanne ”definitivt inte” just exakt så år 2016…

… och vi kan konstatera att hon hade samma tankar redan tre år tidigare, 2013.

Även tankarna om annalkande inbördeskrig fanns 2013. Här i kombination med favoriten Reinfeldt.

Susanne verkar på det hela taget tycka att vi har lite dåliga saker att fråga henne om.

Jag kan väl tycka nu att du är ute och griper efter halmstrån. Har du något riktigt rejält att sätta dit mig för så tycker jag att du ska presentera det.

”Okej”, säger vi, och presenterar således lite av Susannes islamofobi. Då blir hennes ton något annorlunda.

Detta lät inte som jag över huvud taget så det kan du glömma. Du? Du, du du, det kan jag tala om för dig att det sista där det kan du glömma, det har jag aldrig uttalat. För det första uttrycker jag inte mig på det viset. Men det var ett bra försök, så mycket kan jag säga! Var, var, var någonstans står det? Stopp stopp stopp, stopp stopp, det sista där, nä nä nä nä nä, det sista där, var påstår du att det står någonstans? För det hade varit väldigt intressant, för det är ren jävla lögn.

Vi dubbelkollar informationen efter samtalet med Susanne. Lögn är det tyvärr inte. Däremot kommer citatet från en kommentar och inte från en status, och är således lätt att missa om man till exempel skulle ha städat sin tidslinje i politiska syften. Bara för att nämna ett exempel.

Sist frågar vi Susanne varför hon delat en artikel där innebörden är att de önskar att somalier ska frysa ihjäl i Sverige. Då skrattar hon och säger ”ja, det var ju tragiskt”.

”Jag kan ju inte tänka mig att innebörden skulle vara att vi önskar att somalierna fryser ihjäl”, säger hon sen. Låt oss titta på vad som stod i den länkade bloggtexten…

Wow.


Lyssna på hela den oklippta versionen av Simons intervju med Susanne HÄR. Allt vårt material på Susanne Larsen finns i galleriet längst ner.


Stöd gärna vår granskning av SD och vår uppbyggnad av ett kampanjmaskineri!

Bankgiro: 478-2470 (Swedbank)
Swish: 123 421 27 59

Eller bli månadsgivare här: https://www.patreon.com/irm


Stötta vår verksamhet
  • 1.5K
    Delningar