Dumheter

Ekeroth menar att invandrares barn är en form av bomb

Under rubriken ”Dagens mångkulturella skörd” skriver riksdagsledamoten Kent Ekeroth bara bra saker om invandring. Det är hans positivaste inslag på bloggen.

Nej ursäkta oss, nu blev det lite tokigt. Självklart skriver Ekeroth inte bra saker om invandrare. Hur skulle det se ut om Ekeroth gjorde nåt sånt? Nej, som vanligt skriver han om diverse negativa händelser som invandrare varit inblandade i. Hittar han inte negativa saker  i Sverige så blickar han ut i världen för att hitta incidenter för att smutskasta invandrare.

En grej vi reagerar extra mycket på, är Ekeroths första punkt på listan:

1) Demografiska bomben i Storbrittanien fortsätter; Mohammed retakes top spot in English baby names.

Förutom att kalla barnafödande för ”bomb” om föräldrarna är av en förmodad muslimsk bakgrund, så tycker vi att detta påstående är rejält missvisande och säger egentligen… ingenting.

Ekeroth har helt rätt i att Mohammed, eller snarare sex olika stavningsformer av Mohammed som man slagit ihop, är det vanligaste namnet. Varför tycker vi då att det Ekeroth skriver är missvisande? Ja, förutom detta att kalla barn för bomber så finns det ett par aspekter till som bör vävas in här. Dels att inom Islam, och även bland människor från länder med Islam som huvudreligion, så är namnet Mohammed extremt vanligt. Och då menar vi inte Anna- eller Erik-vanligt, utan EXTREMT vanligt.

Detta kan man också kan läsa i undersökningen som visar att det i England finns ca 2.9 miljoner muslimer eller 4,6% av de 52 miljoner människor som bor i England.

Om vi leker med tanken att det är övervägande majoritet av just muslimer som döper barn till Mohammed så kan vi konstatera två saker:

1. Att människor med muslimsk tro eller bakgrund är extremt förtjusta i namnet Mohammed med reservation för olika stavningar. Så mycket att de som bara är 4,6% av befolkningen lyckas få in det på första plats.

2. Att Ekeroths påstående att detta är en bomb eller bevisar någon slags tes är grovt missvisande.

Det kan förstås också finnas en annan möjlighet till namnets popularitet. Det kan ju faktiskt också vara så att trender gällande babynamn förändras, att allt fler tycker att namnet Mohammed är ganska fint. Men vill man hellre hålla sig till Ekeroths logik så tycker vi att man bör vara konsekvent och även applicera den på svensk namnstatistik. 2011 var William det populäraste pojknamnet i Sverige. Det måste ju självfallet betyda att Sverige översvämmats av Shakespeare-beundrare?


Stötta vår verksamhet