Dumheter

SD-politiker skyller avslöjande på Expo och Aschbergs farfar

Tommy Hansson, f.d chefredaktör på SD-kuriren har kommenterat dagens Expressen-avslöjande där några av de sverigedemokrater som ägnat sig åt näthat på rasistiska sajter, identifierats med hjälp av reaserchgruppen. På sitt blogginlägg med rubriken ”Gangstermetoder mot SD: men låt oss inte bjuda på självmål!” så skyller han alltså inte avslöjandet på dem som faktiskt är skyldiga till att ha skrivit rasistiska nätkommentarer utan….(surprise) Expo. Ja, ni läste rätt. Och hårdast går han mot Robert Aschberg, och hans farfar.

”Andra inblandade i projektet uppges vara Researchgruppen AFA Dokumentation, Expo samt företaget Piscatus, som ägs av journalisten och affärsmannen Robert Aschberg. Denne blev rikskänd genom att röka och svära i TV3 i slutet av 1980-talet. Robert Aschbergs farfar, bankdirektören Olof Aschberg (1877-1960), sympatiserade med bolsjevikerna i Ryssland och bidrog ekonomiskt till deras seger i den internryska maktkampen och därmed till upprättandet av Sovjetunionen. Han kallades både ”Lenins bankir” och ”Röde bankiren”.

Vad exakt Aschbergs farfar har med dagens Expressen-avslöjande att göra är ett mysterium. Och det befängda i att Hansson skyller det hela på Expo behöver vi nog inte ens diskutera. När han sedan ska ge sig på att förklara varför en del sverigedemokrater ägnar sig åt näthat så går det, minst sagt, inte så bra..

”När detta är sagt vill jag med stor emfas understryka det förkastliga i att aktiva sverigedemokrater – i det här fallet fanns en nyvald ersättare i partistyrelsen bland dessa – uttrycker i många fall rent förkastliga för att inte säga förgripliga åsikter i nätkommentarer. Jag kan med tvekan ha en viss förståelse för om så kallat vanligt folk som inte är partianslutet under anonymitetens täckmantel vill släppa ut litet ånga ibland. Är man emellertid med i ett politiskt parti måste det ställas helt andra krav.”

Det finns två intressanta saker med det här. För det första så är Hansson den som är mest känd för att ha en vidrig människosyn. Det senaste exemplet skrev vi om för bara några dagar sedan då han samtidigt som en hel värld sörjde Mandela, valde att kalla honom för en terrorist. Det är även intressant att han menar att rasistiska utspel är synonymt med att någon ”släpper ut lite ånga ibland”.

Han avslutar sitt inlägg med att gråta ut om hur PK-etablissemanget alltid är ute efter att köra över dom stackars små sverigedemokraterna.

”Vi kan nog förvänta oss mycket sådant här från Expressen och andra mindre nogräknade medier under tiden fram till nästa års val. Det är lika bra vi ställer in oss på det. PK-etablissemanget är desperat i sin strävan att demolera SD och kommer inte att sky några som helst medel.”

Ja, vad ska vi säga? Hansson verkar ha svårt för att förstå att media förmodligen kommer sluta skriva om rasistiska sverigedemokrater, om det här blir ett parti fri från rasister. Men det kommer inte att hända, så det är bara att bita ihop Tommy.

Erik Almqvist gav sig också in i debatten när han i en kommentar skrev detta. Han tycks, likt Tommy, skylla på Expo och ha en hang up på Aschbergs farfar.

erikalmqvist


Stötta vår verksamhet