Granskning

IRM släpper inspelningen där SD-politiker kallar Paula Bieler för ”judehora” – Jomshof mörkar omfattningen

Written by Henrik Johansson

IRM kan nu avslöja nya detaljer kring missförhållanden inom SD Borlänge där man helt ogenerat kunnat spela nazistmusik på det lokala kansliet, kalla en partitopp för judehora utan att partikamrater reagerat och framförallt, att partiledningen fått inspelningar på detta utan att det lett till riktiga konsekvenser för alla inblandade. Istället kallar Richard Jomshof inspelningarna för ”partiskadligt beteende”. 

Huvudpersonerna i denna historia, paret Kaj och Ann-Cathrin Löfvenhamn, uteslöts i februari från partiet efter att en inspelning där Kaj kallat Paula Bieler för ”judehora” kommit till partiledningens kännedom:

När partiet uteslöt paret Löfvenhamn var de mycket förtegna om orsaken, men strax därefter dök Kajs uteslutningspapper upp på den nazistiska sidan Nordfront. IRM kunde då berätta att paret haft kontakt med nazisterna i Dalarna sedan länge, något som senare bekräftades när de dök upp på en av Nordiska Motståndsrörelsens träffar.

Det vi nu kan avslöja är att en av orsakerna till att SD lade locket på var att Stefan Andersson, gruppledare i SD Borlänge, även hörs på inspelningen. När vi når Andersson för en kommentar så vill han först inte kännas vid att han deltagit vid tillfället för uttalandet men ändrar sig senare och påstår att han inte minns. När vi erbjuder oss att spela upp klippet för honom så vill han inte höra.

Jag har tagit del av information som säger att du var på plats när Kaj Löfvenhamn kallade Paula Bieler för ”judehora”, stämmer det? 

-Det kan jag inte svara på. Jag har inte hört det någonsin.

Jag har en inspelning där jag hör dig svara, Kaj. 

-Har du det!?

Jag har det, färskar det upp minnet? 

-Nej, det gör det inte.

Om jag spelar upp den för dig?

-Jag vill inte lyssna på den.

-Om du har en inspelning där jag är med då får det ju vara så.

Varför agerar du inte när han kalla Bieler ”judehora”

-Jag kommer inte ihåg.

En annan orsak till att partiet varit förtegna om detaljer kring uteslutningarna är att de redan innan inspelningarna dök upp fått information om hur personer oförhindrat kunnat spela nazistmusik och heila på SD:s kansli i Borlänge. Trots detta ingrep aldrig partiet. Inte förrän det kom till partiledningens kännedom att det även fanns en inspelning så valde man att agera, men då bara mot paret Löfvenhamn.

SD:s partisekreterare Richard Jomshof erkänner själv att han tagit del av samtalet mellan Stefan och Kaj men väljer samtidigt att kalla inspelningen för ”partiskadligt beteende”. Därmed riktas också udden mot de som uppmärksammat partiledningen på problemen inom SD Borlänge.

I ett möte med Dalarnas distrikt den 24 oktober gällande den uteslutna SD-politikern Madelene Vestin närvarar Michel Rubbestad och Richard Jomshof. Där kommer dessa inspelningar på tal och Jomshof berättar att det finns fler personer som kan dras in i härvan om han avslöjar allt material för media:

”Det finns ju saker jag inte vill… Asså… Partistyrelsen har ju sett materialet. Asså det är inte så enkelt. Det finns saker i det materialet som skulle dra in andra personer om jag skulle belägga det här för media”

[…]

”Det här kan växa och bli väldig stort. Vi befinner oss i ett underläge mot media”

För att förstå varför Jomshof och partistyrelsen skyddar Stefan Andersson, en person som kan te sig obetydlig i sammanhanget, så måste man förstå att Dalarnas distrikt har varit nära en total kollaps. Framför allt har problemen och intrigerna synts på en internpolitisk nivå.

När nu uteslutna Vestin med flera anklagade förra distriktsordföranden Jenny Nordahl för oduglighet, att medvetet strunta i att partiets bokföring och bidragsredovisningar innehöll allvarliga fel, något ni kan läsa mer om i DT:s utmärkta sammanställning av händelseförloppet, så behövde partiet agera. Men de vidtog inte åtgärder mot Nordahl, utan mot Vestin. Nordahl är nämligen viktig för partiet centralt, dels då hon siktar på riksdagen men kanske främst för att hon är lojal mot rätt falanger inom partiet.

Om kretsen kring Nordahl faller så faller även partiets grepp om Dalarna. Därför behövs personer som Andersson skyddas, även om det innebär att man tittar åt andra hållet gällande hans deltagande i samtalet där Bieler kallas för ”judehora”.


Stöd gärna vår granskning av SD och vårt kampanjmaskineri!

Bank-giro: 478-2470 (Swedbank)

Swish: 123 421 27 59

Eller bli månadsgivare på: Patreon.com/irm

 


Stötta vår verksamhet
  • 3.1K
    Delningar