Granskning

Åkesson får frågor om SD:s budget: ”Det är ju saker som jag knappt ens begriper. Du kommer få blaha-blaha-svar”

Written by Henrik Johansson

I en intervju med SVD ställs Jimmie Åkesson till svars för det enorma hål på 30 miljarder kronor som saknas i Sverigedemokraternas budget, något SVD granskade i helgen. Och tro det eller ej, men Åkesson vet inte varför det finns hål i deras budget, eller som han själv väljer att svara: ”Det är ju saker som jag knappt ens begriper. Du kommer få blaha-blaha-svar”.

Det var i lördags som Svenska Dagbladet släppte en gedigen granskning av SD:s budget och kom fram till att det saknades 30 miljarder kronor i deras beräkningar. Något Martin Kinnunen förklarade med att SVD räknat in förslag som SD vill genomföra men inte vill genomföra:

När Åkesson själv tillslut frågas ut om SD:s budget blir det pinsamt uppenbart hur illa det står till med deras beräkningar. För att ge ett par konkreta exempel så säger SD att man behöver tiotusentals nya förvaringsplatser för människor som fått avslag på sin asylansökan, men inte budgeterat för det:

Hur ska ni finansiera de nya förvarsplatserna när ni minskar Migrationsverkets anslag?

–Såvitt jag förstår är det inbakat i anslaget till kriminalvården, så det anslaget flyttar delvis dit, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Men det står i er höstbudget 2018 att det är Migrationsverket som ska sköta det?

–Det är möjligt att det kanske står någonstans, men när jag pratar med våra räknenissar så säger de att det utökade anslaget är flyttat till kriminalvården.

Hur stort är det ökade anslaget?

–500 miljoner kronor för hela kriminalvården, inklusive förvarsplatserna på 300–400 miljoner första året (2018, red:s anm).

Men varken i SD:s budgetmotion eller i partiets motion om rättsväsendet står det något om att den extra halva miljarden till kriminalvården ska gå till förvarsplatser. I stället står det att pengarna ska gå till ökad beläggning inom kriminalvården eftersom SD vill ha kraftigt skärpta straff.

SD profilerar sig också med att man vill införa mer ”spartanska” förvaringsplatser men även där visar det sig att man inte kan spara in särskilt mycket pengar då tre fjärdedelar av kostnaden för en förvaringsplats går till personal. Totalt har SVD räknat ut att SD:s budget bara ger utrymme för knappt tre hundra platser, och då är det fortfarande oklart om de ens budgeterat för dessa eller platser för deras nya politik för skärpta straff.

Ett annat problem är a-kassan som SD vill höja och göra obligatorisk. Bara höjningen av a-kassan skulle kosta sex miljarder kronor, mer om man gör den obligatorisk, trots detta har SD bara lagt drygt fyra miljarder på den budgetposten. När Åkesson får frågan, och notera att SD på förväg fått ta del av frågorna, svarar han såhär:

–Jag kan inte redogöra för alla detaljer i det här. Enskilda beräkningar i vår budget är inget som jag håller på med dagligdags. Det är ju saker som jag knappt ens begriper. Du kommer få blahablaha-svar

SVD poängterar också att Åkesson fått möjligheten att på nytt redogöra för sin politik men avböjt:

Jimmie Åkessons pressassistent fick i förväg veta ämnet för intervjun och de punkter i SD:s ekonomiska politik som SvD ville ställa frågor om. När en av partiets tales personer inför publicering av texten ansåg att det rörde sig om ett missförstånd när det gällde förvarsplatserna erbjöd SvD Jimmie Åkesson att svara på frågorna på nytt, något han först accepterade men sedan avböjde.

 


Stötta vår verksamhet
  • 8.1K
    Delningar