I oktober 2009 skrev Jimmie Åkesson en debattartikel i Aftonbladet om islam och där han bland annat skrev:

”Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget och jag lovar att göra allt som står i min makt för att vända trenden när vi går till val nästa år. ”

Åkessons debattartikel tas ett steg längre när Richard Jomshof, i ett blogginlägg under rubriken ”Muslimer med mål att ta över världen”, skriver:

”För mig är det jag ser ingen större nyhet, men jag vet att det finns många som ännu inte förstår vilken fara islam(ismen) utgör för inte bara Västvärlden, utan för hela världen, ett hot långt värre än såväl nationalsocialism som kommunism. Jag vet att det finns många som låter sig luras av medias och övriga partiers lögner om islam”

Jomshof hävdar också i en intervju med Nyheter 24 att:

”Det här är personliga åsikter men jag vet att det finns fler inom partiet som tycker som jag”

Samtidigt försöker de säga att de inte delar världsbild med den norska terroristen Anders Behring Breivik. Förutom att även Breivik, i sitt manifest, jämförde islam med nazism och kommunism. Och att både Kent Ekeroth och Breivik pratar om att ”västvärlden befinner sig i krig med islam sedan 1400 år tillbaka”. Och att Ted Ekeroth skrev ett blogginlägg byggt på konspirationsteorin Eurabia - precis som Breivik skrev om i sitt manifest.

Förutom våldsuppmaningarna låter det väldigt likt, SD och Breivik.