Kent Ekeroths projekt Avpixlat, har som vi tidigare berättat problem med lagen och lever under konstant hot från lagens långa arm.

Interasistmen vill såklart inte att vår största källa till trafik ska buras in, så vi tänkte som Kent själv säger:

” hjälpa dem att vara anonyma”

Därför släpper vi hela listan på hur just du kan hjälpa Avpixlat och Kent och hålla sig undan fascisternas grepp.

Så hjälper du flyktingar att gömma sig i Sverige

Hur gör du om du behöver hjälpa någon att gå under jorden, att ”gömma sig” i Sverige? Helt plötsligt kanske din kollega, din granne eller dina barns skolkamrater får ett sista avslag på sin asylansökan och ber dig om hjälp för att inte bli hämtade av polisen och utvisade till Irak, Kosovo eller Afghanistan. Vad kan du göra då? Och vad bör du absolut inte göra?

1. Ta inte kontrollen över folks liv

Vuxna människor har rätt att bestämma över sig själva och sina barn. Förklara så bra du kan vad det finns för alternativ i en viss situation och vilka resultat olika val kan ge. Men var försiktig med att ge rekommendationer och låt dem alltid ta besluten själva.

Det gäller även beslutet om de ska gömma sig eller inte. För att leva som gömd är väldigt psykiskt påfrestande och det kan ta flera år innan man kan ”komma fram” igen. Så jag rekommenderar det aldrig till flyktingar jag möter, men förklarar att det är ett möjligt alternativ.

2. Lova inte mer än du kan hålla

Det är inte säker att de klarar av att bli svikna ännu en gång. Så säg inte att något är fixat innan det är 100% klart. Akta dig t.ex. för att försöka gissa hur det kommer att gå för dem juridisk, det är väldigt svårt att förutsäga. Det är också viktigt att du inte tar på dig för mycket jobb. Varken du själv eller dem du hjälper tjänar på att du gör en fantastisk insats de första månaderna, om du sen går in i väggen och måste sluta helt.

De två reglerna ovan är de viktigaste att komma ihåg. Försök alltid ha dem i bakhuvudet när du hjälper gömda flyktingar!

3. Gör inte allting själv

På http://www.farr.se/index.php/lokal-grouper/lokala-grupper finns en lista över asylgrupper runt om i landet som hjälper gömda flyktingar. Kontakta den som ligger närmast. Tyvärr har de inte möjlighet att ta hand om alla som behöver hjälp. Men de kan nästan alltid hjälpa till med goda råd och förmedla kontakter.

Försök bygga upp ett eget nätverk med personer som kan hjälpa till. För det finns många praktiska saker att göra. Det är också viktigt att det finns fler än en person som har direkt kontakt med flyktingarna ni hjälper. Då kan de alltid har någon att vända sig till, utan att samma person ska behöva vara tillgänglig jämt. Annars är det väldigt lätt att man bränner ut sig.

4. Bostad

Att hitta en bostad är oftast den svåraste uppgiften. Polisen brukar inte lägga ner några stora resurser på att spåra upp gömda flyktingar. Men de letar oftast på de uppenbara ställena. Så det är viktigt att hitta en bostad där Migrationsverket inte känner till adressen och där varken de själva eller deras närmsta släktingar har varit folkbokförda.

Har man gott om pengar kan man försöka hyra en lägenhet i någon annans namn. Men det vanligaste är att man frågar runt bland folk om någon kan låna ut en soffa, ett rum eller en lägenhet. Har man tur hittar man en plats för flera månader åt gången, men särskilt i början kan man behöva hoppa runt mellan tillfälliga boenden, en eller flera gånger i veckan.

Att hjälpa flyktingar att gömma sig är ett brott  mot utlänningslagen, men så länge man inte tjänar pengar på det så är det inte straffbart. Dvs. det är inte olagligare än att gå mot röd gubbe. Det kan vara bra att tala om för folk som funderar på att erbjuda bostad. Och om polisen frågar någonting (t.ex. om man gömmer flyktingar eller om man vet var en viss person befinner sig) så är man inte skyldig att svara. ”Ingen kommentar.” eller ”Det kan jag tyvärr inte svara på.” räcker bra.

Var rädd om dem som ställer upp med bostad! För tycker de att allt fungerade bra så kan de kanske hjälpa till igen. Så stanna inte längre än ni har kommit överrens om och kräv inte att de också ska bidra med t.ex.matpengar och sociala aktiviteter (om de inte gärna vill själva). Sånt kan andra hjälpa till med.

5. Mat, pengar, kläder, busskort m.m.

Det brukar vara ganska enkelt att samla in pengar till gömda flyktingar, t.ex. från folk man känner. Mataffärer och bagerier kan ibland skänka bort varor med kort datum. Kyrkor, asylgrupper och ideella organisationer kan ofta hjälpa till på olika sätt, antingen med ekonomiska bidrag eller med t.ex. kläder, matkassar eller busskort. Slarva inte med busskorten! Många flyktingar har lyckats hålla sig gömda, för att sen åka fast i en biljettkontroll och gripas av polis när de inte har någon legitimation.

6. Sjukvård och skola

Alla under 18 år har rätt till sjukvård (inklusive psykvård och tandvård) på samma villkor som svenska medborgare. Och vuxna har alltid rätt till akut vård. I andra fall kan det variera. Kontakta din lokala asylgrupp för mer information. Gömda barn har fortfarande ingen rätt att gå i skolan eller förskolan. Men prata med rektorn så kan det gå att lösa ändå.

7. Var ”lagom” paranoid

Avslöja inte var de gömda flyktingarna bor, utom för dem i ert nätverk som absolut behöver veta det. Men att leva som gömd betyder inte att man behöver sitta instängd i en lägenhet med persiennerna nerdragna! Tvärtom är det oftast säkrare att bete sig som vem som helst: skicka sina barn till skolan, gå och handla, hälsa på grannarna o.s.v. (Fast att berätta för alla i omgivningen att man lever som gömd är en onödig risk, så kom överrens om en annan historia att berätta ifall någon undrar.)

Och kom ihåg de två viktigaste reglerna:

Ta inte kontrollen över de gömdas liv.

Lova inte mer än du kan hålla.