Under lördagen fick vi bevittna något nygammalt, något vi inte sett på säkert 20 år. På Norrmalmstorg samlades ca 300 personer för att protestera mot regeringen, men de var inte unga arga asylkritiker som levde loppan på grund av ”lönehelg”. De var allt från Sverigedemokratiska fotsoldater och politiker till organiserade nazister. Krydda detta med ett gäng våldsamma huliganer och ni får alla ingredienser till rasistiskt/politiskt våld.

Allt hade sin början under fredagskvällen, ett gäng huliganer med rasistiska motiv, bestämde sig för att ge sig ut och agera ”medborgargarde”. SVD valde att kalla dem ”stökiga ungdomar” och polisens presstalesperson kallade det för ”en vanlig löningshelg” när de pratade med TT. Huliganerna själva kallade sig för ett ”medborgargarde”.

Men det var inte ett ”medborgargarde”, det var inte ”stökiga ungdomar” och det var framförallt inte ”nyavlönade” som attackerade människor med ”utländskt” utseende. Det var rasister och ideologiska nazister PUNKT.

Under lördagen arrangerades folkets demonstration på Norrmalmstorg och cirkus begreppsförvirring gick in på dag två. När vi kom fram till torget så ser vi ledande gestalter från hela den nationalistiska och nationalsocialistiska rörelsen. Aktiva Sverigedemokrater, avhoppade Sverigedemokrater, Svenska motståndsrörelsen, ledande från numera nerlagda Svenskarnas Parti, ledande från Nordisk Ungdom, fotbollshuliganer och gänget kring Avpixlat. En syn som vi nog inte sett på 20 år, osäkert om ens då.

Så hur valde delar av media att benämna demonstrationen? Jo, ”asylkritisk”, ”regeringskritisk” och ”invandringskritisk”. Det är, och ursäkta inte språket, en förbannad skam att media inte vågar kalla demonstranterna vid deras rätta namn, rasister.

Dagens demonstration var kulmen av en lång tids mobilisering inom den nationalistiska rörelsen. I spetsen har vi än en gång Sverigedemokraterna via deras lokalpolitiker Johan Widén som var en av arrangörerna tillsammans med ett gäng före detta SD-aktiva.

Det är fullkomligt orimligt att media inte vågar skriva ut detta, eller ännu värre, att media inte har koll på vilka dessa rasistiska aktörer är. Vi har idag en bättre bevakning av dessa rörelser än någonsin. Vi vet vilka de är och vi vet vad dessa rörelser står för. Nu är det upp till media att också skriva ut det, eller om det mot förmodan handlar om okunskap, gå en intensivkurs i den nationella rörelsen uppbyggnad och ideologi.

För om vi skulle applicera de senaste dagarnas begreppsförvirring på 1930-talets Tyskland så skulle vi kunnat se rubriker som: ”judekritisk demonstration i Berlin, ungdomar extra arga på grund av lönehelg”. Och nej, det är inte en satirisk överdriven liknelse, det är så media beskrivit händelserna i Stockholm.

Bättre vore att citera Daniel Vergara, reporter på Stiftlsen Expo, som fick frågan om vilka som egentligen demonstrerade under lördagen:

”Det var en rasistisk demonstration anordnat av rasister”

Henrik Johansson

Simon Andersson

Linnéa Berghäll

Magnus Esser Bengtsson

Christopher Gummesson

Ett P.s till Aftonbladet:

“Polska män”… Vad fan håller gammelmedia på med idag? Det här är ju uppenbart att det rör sig om högerextremister och…

Publicerat av Alex Bengtsson den 30 januari 2016