Dumheter

SD-kurirens chefredaktör försvarar Mats Dagerlind

I helgen kunde vi berätta om flera anmärkningsvärda uttalanden på Twitter, alla signerade Mats Dagerlind. Han är, förutom hatbloggens Avpixlats frontfigur och krönikör med förkärlek för långa (LÅNGA!) texter, också medlem i redaktionen för SD-kuriren. Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare, uttalade sig i helgen om Dagerlinds tweets:

Av det du har återgett för mig är det åsikter som inte är förenliga med att arbeta för Sverigedemokraterna.

Nu får dock Dagerlind försvar - från ingen mindre än SD-kurirens chefredaktör. Tommy Hansson har vi skrivit om flera gånger, då han har en förmåga att på sin blogg lägga fram mer eller mindre homofobiska resonemang. Hansson försvarar nu alltså Dagerlind och säger till Expo Idag:

Frågan är hur allvarligt man ska ta på saker som skrivs på Twitter. Jag står inte bakom det själv men har svårt att tycka att det var jätteallvarligt. Det var lite obetänksamt.

Det är alltså ”obetänksamt” att förespråka ett ”rasrent” Sverige? Mhm. Andra skulle kanske välja att kalla det något annat, Bylund till exempel kallade det för ”anmärkningsvärt”. Dagerlind gick också hårt åt den del av världens befolkning som råkar vara män och homosexuella. Att Hansson försvarar just de uttalandena är dock inte särskilt förvånande, det går helt i stil med vad han själv verkar tycka om homosexualitet. Var det inte SD som försökte, för något år sedan iallafall, ragga åt sig fler röster från Sveriges HBTQ-personer?

Hansson svarar sedan på frågan Påverkar det här hans roll på SD-kuriren? med:

Inte för min del. Sen vet jag inte vad ansvarig utgivare Richard Jomshof säger. Dagerlind är en utmärkt skribent och kommer att skriva i nästa nummer av SD-kuriren.

Något Jomshof själv bemöter med att säga att det här är en fråga som, om den överhuvudtaget SKA diskuteras, ska diskuteras internt.

Vi har alltså en medarbetare på partiets medlemstidning som har uttalat sig om rasbiologi och skrivit homofobiska saker, en chefredaktör som försvarar honom och en ansvarig utgivare som inte riktigt tycks vilja ta ställning i frågan - samt en pressekreterare som anser att uttalandena inte är förenliga med att arbete för Sverigedemokraterna. De kanske borde jämföra åsikter med varandra innan de yttrar sig. Dessutom kan det nu vara läge för de ansvariga att på riktigt tänka över vilka medarbetare de egentligen har på partiets medlemstidning. Åtminstone Jomshof, som ansvarig utgivare, borde väl vara lite orolig för att åsikterna som både Hansson, men främst Dagerlind, har uttryckt kommer hamna i sagda medlemstidning?

Å andra sidan kanske det är som det brukar vara - de bryr sig inte så stort. SD är dåliga på att upprätthålla sin fasad som ett rumsrent parti men det här… det borde väl ändå vara något slags nytt rekord? Å andra sidan kanske de allihopa kommer göra en så kallad ”Dagerlind”, det vill säga framhärda att de inte står för vad de har skrivit. Alltså något i stil med vad Dagerlind själv skrev på Twitter efter helgen:

Jag står för att jag sagt att jag står för att jag inte står för något jag skriver på Twitter.


Stötta vår verksamhet