Dumheter

SD-politiker reder ut Loreens svenskhet - hon är inte svensk och försöker inte ens

Sverigedemokraternas politiska sekreterare Joakim Larsson tar i ett blogginlägg upp en central filosofisk fråga som gäckat Sverigedemokraterna ända sedan den där kvällen på vårkanten 2012. Ni minns väl det som om det vore igår, eller? För er som inte minns så var det Björn Söder som var först ut med att ifrågasätta om Loreen var svensk och om hennes seger verkligen var en svensk seger.

Vi kan ju inte tolka det på något annat sätt än att denna fråga är väldigt viktigt för partiet att bearbeta eftersom det nu är hösten 2013 och inte våren 2012. Man skulle ju även kunna tänka sig att det är dags att släppa och gå vidare liksom? Men Larsson glömmer inte:

För ett tag sen så uppstod en smärre mediastorm kring ett förfluget yttrande från partisekreterare Söder rörande artisten Loreen. Detta togs till intäkt för en mediekampanj på temat ”SVERIGEDEMOKRATERNA TYCKER INTE ATT LOREEN ÄR SVENSK”, vilket, med tanke på hur vagt Söders yttrande var nog får ses som lite väl krystat.

Men hur förhåller det sig då med sakfrågan? Är artisten Loreen svensk? Det är inte helt enkelt att reda ut hennes bakgrund, men vad jag kan förstå så är hennes föräldrar berber från Atlasbergen, de skilde sig strax efter ankomsten till Sverige och lilla Loreen kom att se moderns nya man (som verkar vara etnisk svensk) som sin far. Har jag fel i detta så får hon väl höra av sig själv och korrigera mig.

Sakfrågan?!?!? Sakfrågan?!?! Vi tar det igen…. SAKFRÅGAN!??! Det finns ingen sakfrågan här! Loreens svenskhet är en ickefråga som endast rasister och nazister nojjar över. Loreen är vad hon vill vara på ingens nåder. Larsson avslutar sitt inlägg med följande slutsats:

Jag tycker att Loreen är rätt tydlig med var hon står. Hon anser själv att hon inte tillhör någon specifik kultur och i den mån hon låter sitt konstnärskap influeras av kulturella impulser så tar hon dem från sina föräldrars berbiska kultur och ser sig själv som osvensk. Hon verkar överlag vara rätt ointresserad av frågan. Så, med hänvisning till Loreens egna uttalande så skulle jag säga nej, hon är inte svensk. Hon vill inte vara det och försöker inte ens.

I Sverigedemokraternas Sverige är det inte okej att själv definiera vem man är. Vem som är svensk eller inte skall tydligen hanteras uppifrån, men det visste vi ju redan. Däremot visste vi inte att just schlagerstjärnan Loreen skulle bli det pedagogiska exemplet för all framtid.

 


Stötta vår verksamhet