Dumheter

SD-politiker menar att nobelpriset blev kvoterat, men han har inte läst vinnaren

Än en gång får vi se prov på den vidriga kvinnosyn som finns inom Sverigedemokraterna när SD-politikern Tommy Hansson dömer ut nobelprisvinnaren i litteratur utan att ens läst hennes verk. Här om dagen avslöjades det att  den prisade författaren Alice Munro vunnit Nobelpriset i Litteratur. Munro var både förhandstippad och ska vara en av de mest lästa vinnarna sedan Hemingway. Trots detta så anser SD-politikern Tommy Hansson att hon blivit kvoterad. En tes som Hanson bygger på, ja fråga inte oss, då Hansson erkänner att han inte läst- och kommer inte att läsa vinnaren:

Så har Svenska akademien kvoterat in den kanadensiska författarinnan Alice Munro som den trettonde kvinnan att få Nobels litteraturpris. Ständige sekretetaren Peter Englunds prismotivering var kort: ”Den samtida novellkonstens mästare.”

Munro föddes i Ontario i Kanada 1931 och är alltså 82 år gammal. Helt okänd är hon inte utan har fått några litterära utmärkelser tidigare. För den stora allmänheten måste hon dock anses vara tämligen okänd. Själv har jag föga tid för skönlitteratur och kommer därför inte att springa benen av mig för att inhandla hennes böcker.

Jag kan förstås inte gardera sig mot att någon släkting kommer att vilja ge mig en Munro-bok i julklapp. Den kommer i så fall med all sannolikhet att förbli lika oläst som den tegelstan jag fick i fjol av den kinesiske pristagaren tillika regimlakejen Mo Yan.

Man kan undra när också de övriga nobelprisen skall bli föremål för kvotering. Svenska Dagbladets vetenskapsjournalist Ingrid Atterstam kritiserade ju i början på veckan tilldelningen av medicinprisen till ”tre vita medelklassmän”. Ja, av någon outgrundlig anledning tillföll inte medicinprisen heller detta år exempelvis en kastlös städerska från Bangladesh eller en enbent afroamerikansk lumpsamlare från Harlem i New York.

Hanssons text är alltså helt baserad på att det var en kvinna som fick priset och inte någon fakta. Och den självklara slutsatsen - enligt Hansson - är att om en kvinna får priset måste hon vara kvoterad. Att hon var förhandstippad, vida läst och prisad är alltså inte faktorer Hansson väger in när det handlar om personer av det kvinnliga könet.

För att vara övertydlig:

Manlig nobelpristagare, okänd för allmänheten, inte prisad och helt otippad = helt rätt!

Kvinnlig nobelpristagare, känd, prisad och förhandstippad = kvoterad!

 


Stötta vår verksamhet
  • 7
    Delningar