Under hela dagen har det rapporterats om det flygblad som delats ut i Grekland med Sverigedemokraterna, SD kvinnor och Svenska folket som avsändare. Flera lögner som bland annat att “svenska folket” skulle vara avsändare har fått många att reagera och det hela blir inte mindre konstigt när till och med SD:s egna företrädare dömde ut brevet som hemmasnickrat. Det hela tar får en extra nivå när SD:s partiledarvikarie påstår att SD:s lögn om att folk kommer skickas hem berodde på platsbrist…

Vi tar det från början med Jörgen Fogelklous sågning:

Sverigedemokraternas ordförande i Göteborg Jörgen Fogelklou säger att han har följt nyhetsrapporteringen om flygbladen.

– Jag vet ingenting om detta. Jag kan inte vara säker, men jag tror inte att de kom från oss. Vi hade inte formulerat oss så.

Vad är det du reagerar på?

– Att det såg väldigt hemmasnickrat ut.

Men mindre än ett dygn efter att Fogelklou dömt ut sitt eget partis flygblad så erkänner alltså riksorganisationen att de faktiskt är de som är avsänder. Inte nog med det, nu visar det sig att en anonym näthatare som skulle avgå från SD är personen som står bakom den hemsida som anges i texten.

När man tror att SD inte kan framstå som mer inkompetenta och förvirrade så börjar skadehanteringen av Mattias Karlsson. I en intervju hos Studio ett, där programledaren knappt kan hålla sig för skratt(följ länken då inbäddning av SR play inte tycks funka), presenterar Karlsson en helt ny nivå av ordbajseri och förmåga att sparka in öppna dörrar:

Men tycker att, det är en sak. Halalslakt kommer förbjudas, det slår ni fast. Hur då?

– Ja, halalslakt är förbjudet i Sverige. Man får inte skära hälsen av obedövade djur.

Nej, men bedövade djur får man skära halsen av. Det är halalslakt och det är tillåtet. Men det slår ni fast ska förbjudas.

– Ja, absolut. Det är ju förbjudet redan och är något som det finns ett väldigt starkt stöd för hos det svenska folket.

Karlsson tar dock de dåliga ursäkterna till en helt ny nivå i en intervju med DN där han påstår att det var begränsad plats som fick SD ljuga om att folk skulle skickas hem om de kom till Sverige:

I flygbladet står ”ni kommer alla att skickas tillbaka”, utan vidare specifikationer. Det stämmer knappast.

– Nej, men på ett begränsat utrymme på ett A5-ark finns det inte plats för alla eventualiteter.

Uppgörelsen mellan sex partier om tillfälliga uppehållstillstånd gäller under tre år. Barnfamiljer och ensamkommande barn är undantagna. Den som kan visa upp en inkomst man kan försörja sig på när det tillfälliga tillståndet gått ut ska få permanent uppehållstillstånd.