Dumheter

SD uppmärksammar Utöya-tragedin

Igår stannade Sverige upp för en stund för att minnas vad som hände i Norge den 22 juli 2011. Respekten för de drabbade, och sorgen över det fruktansvärda som hände, var tydlig även i sociala medier. Många var budskapen om att vi aldrig får glömma, att kärlek övervinner hat och att vi aldrig kommer sluta kämpa för tolerans och allas lika värde.

Men det finns alltid de som väljer att gå mot mängden. De som väljer att fokusera på annat. Kent Ekeroth valde till exempel att uppmärksamma årsdagen på följande sätt:

Samme riksdagspolitiker som 22 juli 2011 skrev följande på Twitter:

 

Även Markus Wiechel, ersättare för Sverigedemokraterna i Riksdagen och gruppledare för SD Norrköping, valde att uppmärksamma dagen med ett blogginlägg. Han skriver bland annat följande:

Debattonen när tragiska händelser diskuteras är inte alltid heller okej vilket bör vara en väckarklocka för alla läsare. Om man sväljer och normaliserar att politiker kan skriva vad som helst om varandra är vi ute på en farlig väg. Exempelvis Jens Lindell (MP) bör tänka efter i framtiden innan han indirekt kallar Sverigedemokrater för gift eller ens ha mage att sammankoppla oss med galningar som inte har något med SD att göra. Av diverse inlägg och anföranden att döma så är han inte ensam och det är inte bara otroligt respektlöst mot oss, det är även osmakligt hur man kan politisera något så fruktansvärt!!

Markus Wiechel har själv tre gånger blivit dömd för förtal gentemot politiska motståndare. Bara det borde vara ett bevis för Wiechel att nej, man får inte skriva vad som helst om varandra. Att han dessutom fördömer de som politiserar Utöya-tragedin, i ett inlägg där han själv just politiserar händelsen, gör glashuset desto större och stenarna desto fler. Vi tycker istället att Wiechel borde fokusera på det han skriver i slutet av sitt inlägg:

En dag som denna bör vi inte bara ägna åt att minnas och hedra alla som mist livet efter vad galningar gjort, utan också reflektera vad vi gör för att förhindra något liknande i framtiden.

En bra början torde vara att be sina partikamrater att genast upphöra med att jämföra islam med nazism, att se till att hot mot politiker aldrig är accepterade och att genast ta företrädare i örat om de smygfotar människor. Behöver Wiechel fler exempel på hur man kan arbeta för att en liknande tragedi som den i Utöya inte händer i framtiden, så ställer vi givetvis upp med tips!


Stötta vår verksamhet