Dumheter

SDU besöker ett vandrarhem - gör film om det.

Dagens snackis i sociala medier har utan tvekan varit den film som SDU (Sverigedemokratisk Ungdom) släppt. I filmklippet får man se Gustav Kasselstrand, ordförande för ungdomsförbundet, ”bo på en flyktingförläggning” och ”leva som en flykting för en dag”. Problemet är dock att klippet är högst missvisande. Nog är Kasselstrand på rätt ställe, dock innan det byggdes om till just flyktingboende. Det Kasselstrand besöker är inget annat än ett lyxigt vandrarhem - vilket också förklarar den färska frukten på hans rum och limousinen framför byggnaden.

Om Gustav Kasselstrand verkligen vill leva som flykting för en dag är vi säkra på att detta går att fixa. För att han verkligen ska kunna leva sig in i det bör det vara på ett ställe med totalt annorlunda klimat än i Sverige, där man talar ett språk som han inte kan och där man äter konstig mat som han inte är van vid att äta. Han bör dessutom få runt 60 kronor per dag att leva på. Ska Kasselstrand lajva flykting så tycker vi faktiskt att han får anstränga sig lite och göra det trovärdigt. Därför bör han också utsättas för glåpord, någon bör försöka tända eld på hans boende och eventuellt också krossa några fönsterrutor.

Självfallet bör någon också göra en hånfull video om hur bra han har det och vilken belastning han är för samhället.

Då, först då, kan vi köpa att det finns ett uns av trovärdighet i Kasselstrands filmprojekt men tills dess kan vi bara kalla det för detta: Populism till extrapris. Och tur är väl det, för vi vill inte utsätta någon för det som är vardagen för många, många flyktingar i Sverige. Dock hoppas vi att Kasselstrand kommer göra en del 2 i sin filmserie och denna gång besöka en riktig flyktingförläggning. Vi väntar med spänning.


Stötta vår verksamhet