Dumheter

SDU går på teater *Uppdaterad*

SDU Östergötland har varit på teater, något som idag har blivit uppmärksammat både på deras hemsida och av t.ex Sveriges Radio. I artikeln på sr.se kan man läsa att SDU nu väljer att polisanmäla Östgötateatern för förtal.

”Enligt teatern är syftet med pjäsen att lyfta frågor om yttrandefrihet och demokrati. SDU menar dock att det rör sig om politisk propaganda och att ledande Sverigedemokrater stämplas som nazister. Bland annat nämner man att det förekom hitlerhälsningar på scenen och partiets valsedlar i pjäsen var bruna.”

På SDU:s hemsida kan man läsa:

”Ung scen/öst spelar alltså upp en teater i våra skolor och för våra ungdomar där man framställer ett demokratiskt invalt riksdagsparti som ”brunt” samtidigt som man ivrigt försöker associera det till nazism och rasism.”

Sverigedemokraternas Ungdomsförbund har alltså en vitt skild uppfattning om konst och yttrandefrihet jämfört med moderpartiet. Följande har nämligen Björn Söder, SD:s gruppledare i Riksdagen, skrivit:

”Yttrandefriheten är en av demokratins bärande pelare. I yttrandefriheten ingår rätten att fritt uttrycka sig i form, rörelse och bild. I takt med att polariseringen i samhället ökat under de senaste decennierna har tyvärr också hot mot konstnärer och försök att inskränka den konstnärliga friheten blivit vanligare.”

Detta i samband med att Sverigedemokraterna begärde en utställning av Lars Vilks rondellhundar i Riksdagen. Provocerande konst är alltså okej, så länge det inte är Sverigedemokraterna som blir provocerade. Eller som författaren Henrik Tikkanen uttryckte det:

”Dubbelmoral är bra, förlorar man den ena har man den andra kvar.”

*Uppdatering*

Jonathan Möller från Expo debatterar frågan med lokal SDUare

För mer bra läsning om ämnet så har även Alex Bengtsson, utbildningsansvarig för Expo, skrivit om detta på sin blogg:

http://nyheter24.se/blogg/alex-bengtsson/2012/05/22/prinsessorna-pa-arten-partiet/

 

Uppdatering nr2:

Polisanmälan lades ner då det ej fanns någon grund för anklagelserna.


Stötta vår verksamhet