Dumheter

Sverigedemokrat skriver fantasy om Expo

Många är de gånger som vi har blivit anklagade för att styras och finansieras av Expo. Eftersom vi gillar Expo så är det ingenting som vi har något emot. Däremot ogillar vi när någon annan får äran för allt vårt hårda jobb med sajten. När vi nu tänker skriva om SD och Expo så känns det på sin plats att ge ett litet klargörande.

Ja vi känner många personer på Expo, vi har hjälpt dem och vi gillar dem. Däremot så är vi inte Expo, de sponsrar oss icke och vi är inte deras påhitt. Och det absolut viktigaste: Vi skulle inte dölja om det var så, vi skulle vara stolta över att tillhöra en så aktad stiftelse.

Nu till saken och huvudpersonen för dagens inlägg. Robert Stenkvist sitter i kommunfullmäktige för SD-Botkyrka och är politisk sekreterare. Han har i ett inlägg på sin blogg skrivit ett långt konspiratoriskt och framför allt rörigt inlägg om Expo. Vi känner genast igen tonen som är densamma som flertalet anonyma kommentatorer. Var dessa får sin inspiration ifrån kan ni ju gissa er till.

Inlägget börjar förvånansvärt på ett relativt sakligt sätt med att inte anklaga Expo för att vara AFA. Något som annars är vanligt i Sverigedemokraters retorik när de diskuterar stiftelsen. Däremot tar det inte lång tid innan det totalt spårar. Stenkvist börjar med att påstå att organisationen Expo inte anser att en gruppvåldtäkt inte skapar misstro. För att fortsätta med denna textrad:

”De vill plocka så många politiska poäng som möjligt och visa på den undervegetation av främlingsfientlighet som de påstår existerar. Sannolikt existerar det en sådan undervegetation, fast den är betydligt mindre än vad Expo påstår, och… dessutom är Expo faktiskt en stor del av problemet.”

Stenkvist beskyller alltså Expo för att vara en stor del av problemet med anonymt hat och rasism på nätet. Hur Stenkvist får ihop denna analys får vi lämna till fantasin då han inte på något vis förklarar sig. Däremot passar Stenkvist på att lägga in en stor bild med en blåslagen kvinna. Varför? Ja det kan vi bara spekulera i, förmodligen vill Stenkvist skapa en upprörd känsla hos läsaren kring Expo.

Stenkvist fortsätter med följande påstående:

”Enligt Expo själva har de hela 18 anställda. De har t.o.m. en “kommunikationsstrateg” en “undraising- och marknadsansvarig” och en “digitaliseringsansvarig”. De har i princip mer resurser än SD, som ändå är ett riksdagsparti som erhöll 5,7 procent av valmanskårens röster vid det senaste valet.”

Att Expo skulle ha mer resurser än SD som fick 110 miljoner i partistöd för mandatperioden 2010-2014 känns nästan pinsamt dumt. Här ska självfallet också donationer till partiet tillskrivas.

Stenkvist fortsätter attackera Expo genom att påstå att deras huvudsakliga inkomstkällor är fackföreningsrörelsen och socialdemokratin. Detta grundar Stenkvist i att de står med som sponsorer på hemsidan. Det är nu det blir riktigt rörigt och konspiratoriskt. Stenkvist påstår att Expo egentligen inte är en stiftelse eller tidskrift utan lakejer åt S. Att deras huvudsakliga uppgift är att bekämpa SD, och alltså inte att bevaka främlingsfientlighet och intolerans.

Stenkvist avslutar inlägget med följande

”Det finns i princip bara två svar på frågan om Expos egentliga verksamhet. Antingen springer de “gammelpartiernas” ärenden och vill minimera dessa partiers förluster i mandat, tjänster, makt och pengar. Eller så bekämpar de SD:s ståndpunkter i frågorna om immigrationspolitiken, EU och kriminalpolitiken. […] Det demokratiskt riktiga vore då att antingen starta ett eget parti eller att helt gå upp i det socialdemokratiska partiet (som det ser ut vid en ytlig analys i alla fall). Problemet då vore att de inte skulle kunna föra ut sin propaganda i landets skolor och andra organisationer under täckmantel av att de bara objektivt bekämpar intolerans.”

Än en gång har en Sverigedemokrat visat hur de lever i en symbios med anonyma nätkonspiratoriker. Stenkvist visar hur mycket lögner Sverigedemokraterna faktiskt kan komma undan med utan att någon reagerar. Hur tror ni moderaterna skulle reagera om en av deras företrädare sa att socialdemokraterna var styrda av illuminati? Eller socialdemokraterna hade en företrädare gick ut och berättade att folkpartiet var styrt av japanska valfångare? Nej, det är bara SD som tillåter företrädare komma med liknande utspel.

För allvarligt talat: om Expo nu har en jättekonspiration tillsammans med Socialdemokratin, tror ni då att man skulle skylta med dem som sponsorer?

Eller tror ni de skulle ha en före detta moderat kulturminister i styrelsen?

Det är nästan så att man för en dag skulle vilja få chansen att leva med Stenkvists världsbild. Det måste vara som att leva i en bra fantasy eller thriller.


Stötta vår verksamhet