Dumheter

Varför upplåter Expressen plats åt homofober och rasister?

Written by Henrik Johansson

Ett ord som varit populärt att slänga med, speciellt när det gäller SD, är ”normalisering”. Vi håller inte alltid med om hur ordet används, men finns det någon gång en verkligen ska diskutera normalisering så är det när Expressen upplåter sin kultursida åt rasister och homofober.

Under torsdagen släpptes Jan Sjunnesson och Mats Dagerlind in i kulturlivets ”finrum” när det skrev en artikel på Expressen kultur. Där fick de fritt ”pinkwasha” hela sin egen historia, de fick fritt spelrum att låtsa som om de inte varit ledande personer i en homofobisk och rasistisk rörelse. I artikeln skriver Dagerlind och Sjunnesson:

”Vi är bekymrade över de kulturellt/religiöst relaterade och oförsonligt hatiska värderingar mot sexuella minoriteter som på senare tid etablerat sig i Sverige genom invandring från regioner i världen där den mångsexuella tolerans som präglar det svenska samhället”

Homofobi är inget som kommit till Sverige med invandringen, den har funnits här hela tiden, den finns bland invandrare, religiösa och infödda svenskar. Den finns inom alla grupperingar av människor, det finns till och med homosexuella som är homofober. Men det som stör oss mest med denna formulering är att människor som varit frontfigurer i en rörelse som aktivt tryckt ner och spritt förakt mot HBTQ-människor nu påstår att allt är invandrarnas fel. Dagerlind skrev till exempel:

”att känna sexuell dragning till fel kön kan ju om man vill liknas vid att känna det till fel art”

och..

”konstigt att sex mellan bror och syster är förbjudet när sex mellan två av samma kön inte är det”

Sajten Avpixlat som Dagerlind driver tillsammans med Kent Ekeroth, och Sjunnesson jobbar med, har tidigare skrivit att homosexuella barnskötare ofta är pedofiler:

”Ett sätt är att söka sig till olika miljöer. Vissa manliga yrken har en större andel homosexuella. Unga tjejer kanske börjar spela fotboll eller ishockey. Manliga barnskötare är en grupp som jag anser att förskolechefer har ett särskilt ansvar att bevaka. En del av dem har svårt med sin identitet. Allt för ofta får vi läsa om övergrepp på barn på förskolor.”

Vi skulle kunna ge exempel på dessa människors HBTQ-hat och rasism tills ni får näsblod, men detta faktum har belagts in i dödagar och borde snarare ses som allmänt vedertagen fakta. Mot denna bakgrund har vi en mycket enkel fråga. Expressen har många gånger skrutit över sitt engagemang för allas lika värde och antifascism, hur rimmar det med att ni nu upplåter plats åt några av sveriges största opinionsbildare mot allas lika värde?

/Redaktionen för IRM

Vi vill tillägga att vi under förmiddagen haft en diskussion med Expressen Kultur på Twitter där de hänvisar till replikrätten. Ett svar vi finner löjeväckande med tanke på hur Avpixlat fungerar. Tror ni tjejerna(barnen) som blev hotade med våldtäkt efter att Avpixlat hängt ut dem fick chansen till en replik? Tror ni killen som blev felaktigt uthängd som hustrumisshandlare och djurplågare fick chansen till en replik? Tror ni Sundsvalls tidning fick en replik efter att Avpixlat uppmanat till förföljelse av personalen där? Nej självklart inte, de fick inte ens en dementi eller ursäkt.

Det här inlägget har också skickats till Expressen, men trots att vi både mejlat Expressen och frågat via Twitter så har vi inte fått något svar om huruvida man tänker publicera.

Mer om Avpixlats metoder:

 1. Avpixlat hämnas SD – attackerar unga tjejer 
 2. Rasbiologi och hets mot folkgrupp på SD:s favoritblogg 
 3. SD-hyllad hatblogg används för hämndaktion mot journalister: 
 4. SD-hyllad sajt lägger upp video med sexövergrepp. Hets mot folkgrupp
 5. SD-hyllad blogg attackerar årets Lucia på grund av hennes hudfärg 
 6. Hängdes ut på hatsajt: Det är förjävligt
 7. AVPIXLAT SPOTTAR PÅ HOTADE BARN 
 8. Ännu ett barn uthängt på Avpixlat – hotas i vanlig ordning med våldtäkt
 9. SD-hyllad sajt lägger upp video med sexövergrepp på ung flicka utan att pixla hennes ansikte
 10. Avpixlat publicerar sin värsta text någonsin – Breivik jublar förmodligen i sin cell
 11. Mr Avpixlat – Soran borde byta sitt namn till Sören så det blir enklare att stava
 12. Mr Avpixlat polisanmäld för HMF – våldtäkt är djupt rotat i den muslimska lågkulturen

 


Stötta vår verksamhet
 • 804
  Delningar