Granskning

SD Vimmerby startar utbildning för att lära sina aktiva att inte kalla flyktingar för svartskallar i sociala medier

Sverigedemokraterna i Vimmerby är än en gång i blåsväder efter att en styrelseledamot i föreningen kallat flyktingar för ”lort” och ”svartskallar”. Nu har dock partiet lokalt fått nog av alla rasistiska utspel och ska hålla en utbildning om hur man uppför sig på sociala medier. Eller som vi väljer att kalla det, en värdegundskurs i smart rasism.

Det är Dagens Vimmerby som rapporterar om styrelseledamoten Bosse Fransson som på Facebook upprörts över oväsen från ett asylboende:

Det var i går som Fransson först var kritisk mot oväsen från en fastighet i Södra Vi. ”Det är ett djävlande gapande och skrikande från asylboendet på torget,,suck”, skrev han först. I kommentatorsfältet nedan skrev Fransson sedan följande: ”Vi vanligt folk som arbetar, blir så trött på dessa svartskallar ,–(”.

Fransson förespråkar även något radikalt för att få stopp på ”dräneringen av vårt fina land”:

I ett annat inlägg som Dagens Vimmerby har tagit del av har Fransson lagt ut en tröja med texten ”Give’em hell” (Ge dem ett helvete) i blågula bokstäver.

I texten till bilden skriver Fransson bland annat så här: ”Vi måste få ett stopp på denna dränering av vårt fina land, lorten ska bort!” och ”något radikalt måste göras snarast”.

Dagens Vimmerby har  försökt nå Fransson utan resultat, däremot har de pratat med styrelsekamraten och politikern Anneli Jakobsson som säger att partiet nu ska starta en utbildning om hur deras politiker ska uttrycka sig i sociala medier:

Trots att Jakobsson anser att uttalandet är rasistiskt, trots att Franssons uttalanden strider mot partiets värderingar och trots att partiet under lång tid försökt tvätta bort sitt nazistiska och rasistiska förflutna anser Jakobsson att Fransson kan sitta kvar i styrelsen.

– Vi har sedan tidigare bestämt att vi ska ha en utbildning om hur man uppför sig på sociala medier. Jag har själv varit på sådana möten och känt att det har gett mig väldigt mycket. Bosse har inte varit det, men tar han det till sig kan han sitta kvar.

Behöver man en utbildning för att lära sig att man inte ska kalla människor för svartskallar?

– Det ska man inte behöva, men i utbildningen ingår det hur man ska formulera sig på sociala medier.

Kan han sitta kvar i styrelsen?

– Det hoppas jag. Han är en trevlig person och ställer upp på marknader och sådana grejer.

För er som inte begriper Sverigedemokratiska så betyder det: Fy på dej Bosse! Du får inte kalla folk svartskallar i sociala medier. Nu blir det värdegundskurs i smart rasism.

Bonusinfo om SD Vimmerby:

Sverigedemokraterna i Vimmerby har varit i blåsväder många gånger under de senaste åren.

I valrörelsen 2014 kallade Sandor Högye flyktingar för ”kannibaler och huvudjägare”, under 2015 dömdes en före detta styrelseledamot för hets mot folkgrupp sedan han föreslagit att ett bombplan ska flygas in över ett romskt tältläger i Borås och Jakobsson har själv lagt ut bilder på Facebook där hon tejpat över ordet ”choklad” i chokladbollar och i stället skrivit dit ”neger”.


Stötta vår verksamhet
  • 1.1K
    Delningar