Text och research: Myra, Simon och Henrik

Henrik Wallin, ersättare i kommunfullmäktige i Högsby, blev 2014 uppmärksammad av Nyheter 24 då han manat folk att beväpna sig. Då sa representanter för SD att man inte ens visste om han var medlem och att han inte stod på listan i valet. Nu kan IRM avslöja att Wallin var medlem, har deltagit för SD i kommunfullmäktige och även blivit invald i den lokala styrelsen, men inte nog med det. Wallin har även fortsatt dela våldsromantik och diverse nazistsymboler samtidigt som han blivit allt mer aktiv inom Sverigedemokraterna. 

Det var alltså bland annat den här posten som fick strålkastarljuset att riktas mot Wallin strax efter valet:

2014 sa den lokale ordföranden Leif Gustavsson såhär om Wallins post:

Gustavsson säger att han inte ens vet om Henrik Wallin är medlem i partiet. Men han känner väl till honom.

– Jaja, han är gift med en grannflicka från byn. Han är en tillgiven familjefar, arbetsam och duktig. Jag har inget ont att säga om honom, säger Leif Gustavsson.

[…]

Leif Gustavsson, blir inte särskilt upprörd av att höra vad han har skrivit på Facebook. Han misstänker att de kan vara lösryckta ur något större sammanhang.

– Det förvånar mig att folk har ork och energi att rota i sådant där, säger Leif Gustavsson.

– Jag tycker inte att detta är någon stor nyhet. Jag har sett mycket värre skit på andra Facebooksidor, sexistiska kommentarer och liknande.

Även partiet centralt blev uppmärksammade på Wallins kommentarer, men har helt enkelt valt att inte agera. Tvärt om, Wallin har sedan dess både hunnit blivit invald i den lokala styrelsen, deltagit på officiella events och spridit nazistisk propaganda:

Förutom att Blood and Honour är en vitmaktgruppering så använder de sig även av det urgamla tredelade hakkorset, triskelen, som förekom inom tredje riket som en symbol för en SS-division, men har framför allt använts som en symbol för vit makt sedan mitten av 70-talet.

 

När vi når Leif Gustavsson, gruppledare i kommunfullmäktige, vill han inte svara rakt på frågan om Wallin sitter i styrelsen eller ej:

Men när vi till slut når Wallin själv bekräftar han våra uppgifter om att han dels sitter i kommunfullmäktige som ersättare, men även är invald i den lokala styrelsen. När vi däremot frågar honom om han även är ledare för den högerextrema grupperingen Soldiers of Odin slänger han snart på luren:

Du uppger ju att du är ledare för Soldiers of Odin?

-Nähä det är jag inte.

Du har ju det som omslagsbild?

-Det kan man väl ha ändå. Jag tycker den är snygg.

Du har lagt upp ganska mycket bilder med nazistiskt motiv?

-Nä det tycker ju inte jag, det går ju och vinkla och vrida hur man vill.

Strax efter detta slänger Wallin på luren och slutar svara.

Glöm inte att stödja oss i vår kamp mot SD, smått eller stort spelar ingen roll, vi ska tillsammans ta fighten i valrörelsen 2018!

Bankgiro: 478-2470 (Swedbank)
Swish: 123 421 27 59