Granskning

Distriktsordförande(SD) hyllar nazistisk aktion - de gör väl verkligen något beundransvärt

Written by Henrik Johansson

Expo idag skrev här om dagen en artikel om den Sverigedemokratiske Hedemorapolitikern Tommy Ringstedt som tills nyligen var medlem i nazistiska Svenskarnas parti. Ringstedt hade nyligen delat propaganda från nazistiska Svenska Motståndsrörelsen(SMR) aktion i Göteborg, något som Expo ville ställa frågor ikring. När reportern även skulle fråga distriktsordföranden i Dalarna, Jenny Nordahl, om hur hon såg på Ringstedts agerande blev svaret något förvånande en hyllning till SMR. Nordahl menade nämligen att SMR:s aktion var ”beundransvärd”. 

Allt började alltså med Ringstedt som gillat flera aktiviteter från Svenska Motståndsrörelsen:

Ringstedt har även gillamarkerat flera inlägg av Pär Öberg, ledargestalt inom den nazistiska Nordiska motståndsrörelsens parlamentariska gren. Bland annat inlägg om organisationens podcast. För ett par dagar sedan gillamakrerade han ett inlägg av Pär Öberg som handlar om en aktion som Nordiska motståndsrörelsen nyligen genomfört i Göteborg. Där anordnade organisationen soppkök för personer de anser tillhör den ”nordiska rasen”.

Ringstedt menade också att det inte finns några nazister idag, bara realister:

– Det är inget nazistiskt jag gillar eller hur? Menar du att Nordiska motståndsrörelsen är nazister eller vad? Det finns inga nazister idag. På 40-talet fanns det. Realister finns det idag, säger han.

Det är här Nordahl går in och försvara Ringstedt och menar att SMR:s aktivitet är beundransvärd:

Sverigedemokraternas distriktsordförande i Dalarna Jenny Nordahl ser heller inget problematiskt med att Ringstedt gillar Nordiska motståndsrörelsens aktion i Göteborg.

Att de de gav soppa till hemlösa. Det är ju verkligen att visa att de gör något för samhället och hjälper de hemlösa. Jag tycker själva agerandet är fin gest, alltså Tommy har gillat att de bjudit på soppa. Att du sedan vill dra oss i skiten. Det kan du lägga ned med. Han är en jävla bra människa, säger hon. Att

Nordiska motståndsrörelsen står bakom aktionen påverkar inte?

Alltså de gör väl verkligen något beundransvärt, tycker inte du det? Det är väl en fin grej. Du måste se till vad de har gjort. Jag har ingen aning om jag hade kunnat gilla aktionen på Facebook. Jag skulle vilja titta runt på vad det var, säger hon.

Att soppköket endast gäller människor av den ”nordiska rasen” lägger alltså Nordhal ingen vikt vid. Istället låtsas Nordahl som om hon inte har koll på motståndsrörelsen:

Hur ser du på Nordiska motståndsrörelsen?

Jag har ingen aning. Jag har inte satt mig in i dem, jag håller på med Sverigedemokraterna och vi utför ett perfekt arbete som jag är nöjd med.

Att Nordahl inte skulle ha koll på SMR är en direkt lögn, hon har nämligen suttit i möte med SMR angående det mandat som SMR:s Per Öberg tog från SD i Ludvika:

Någon nationalsocialist vill emellertid Sverigedemokraterna inte ha på ”sin plats”, varför Jenny Nordahl och den lokale SD-basen Benny Rosengren bokade ett möte med Pär Öberg.

Med på mötet, som ska ha hållits på gågatan i Ludvika, var också Pär Sjögren. Även han är med i Svenska Motståndsrörelsen och var med 21 personröster nära en fullmäktigeplats i Borlänge.

– Vi frågade helt enkelt Pär Öberg om han ville lämna tillbaka sitt mandat till oss men det ville han inte, säger Jenny Nordahl.

Pär Öberg själv bekräftar detta till tidningen, liksom uppgiften att han under mötet ska ha sagt att han i de flesta fullmäktigefrågorna räknar med att rösta som Sverigedemokraterna.

Nordahls kollega i Värmland upprörs över uppgifterna och frågar sig vad hans kamrater i Dalarna sysslar med när de befattar sig med nazister:

Sverigedemokraternas distriktsordförande i Värmland Runar Filper är kritisk över att Nordahl inte tar tydlig ställning mot Nordiska motståndsrörelsen.

– Man har ett ansvar att distansera sig från dem speciellt när de sitter på ett SD-mandat och samtidigt är en gruppering som överhuvudtaget inte rimmar med vår politik och ligger väldigt långt ifrån oss. Vi Sverigedemokrater kan inte acceptera något samröre med dem. De ligger långt ifrån vad vi överhuvudtaget kan acceptera, säger Filper.

Filper är även kritisk över att Jenny Nordahl släppt in Ringstedt i partiet och gjort honom till vice ordförande i Södra Dalarna. Dessutom har partiet i Hedemora nominerat honom till en insynsplats i kommunstyrelsen.

– Tommy Ringstedt stod inte på någon valsedel, hur kom han in i bilden? Jag var valsedelsbeställare och han fanns inte på våra listor. Så han måste skrivits in på valsedlar av väljare. Generellt kan jag säga att jag aldrig skulle befatta mig med någon som har haft samröre med Svenskarnas parti eller Nordiska motståndsrörelsen. Absolut inte.

Så för att sammanfatta. SMR är inte nazister, trots att de själv benämner sig som nationalsocialister, de är ett gäng glada realister som driver soppkök för renrasiga. Och det tycker SD är beundransvärt… 


Stötta vår verksamhet
  • 2.1K
    Delningar