Granskning

Åkesson visste om Sjöstedts bakgrund - försvarade honom efter deltagande på nazispelning

Written by Henrik Johansson

Under dagen har IRM kunnat avslöja hur Sverigedemokraternas tilltänkte finansminister Oscar Sjöstedt har en bakgrund inom den del av skinheadrörelsen som även hyser rasistiska åsikter. Nu kan vi även avslöja att Sjöstedts bakgrund var välkänd inom partiet och Expo kan via dokument visa att Sjöstedt deltagit på en nazispelning 2005. Sjöstedt erkände själv att han varit där, men Jimmie Åkesson tog honom i försvar och kallade det hela ”lögner och förtal”.

Under dagen har Expo tagit del av uppgifter som placerar Sjöstedt på en spelning anordnad av nazistorganisationen Gula korset och skriver såhär om organisationen:

Sjöstedt anklagades för att ha deltagit på en spelning anordnad av den nazistorganisationen Gula korset, som var en stödorganisation för fängslade nazister och drevs av det nazistiska nätverket Info 14. Gula korset hade inga problem med våldsanvändning och rena terrorbrott. Bland annat stöttade organisationen en nazist som år 1997 skickade en brevbomb till dåvarande justitieminister Laila Freivalds. Gula Korsets konserter omgärdades av stort hemlighetsmakeri och var endast öppen för personer inom den svenska vit makt-miljön.

Även de uppgifter som vi tagit del av placerar Sjöstedt på denna spelning. Sjöstedt ska ha blivit såpass berusad att han inte tagit sig hem för egen maskin. Sjöstedt i sin tur försvarar sig och menar att han varit på spelningen men lämnat den relativt omgående:

”Sanningen är att jag efter en någorlunda blöt kväll blev meddragen av en bekant till en fest utan större vetskap om vare sig arrangör eller syfte. Väl på plats uppfattade undertecknad dock det subkulturella inslaget som alltför påtagligt och valde naturligtvis att lämna tillställningen relativt omgående.”

Även Åkesson försvarade Sjöstedt då och kallar det hela för ”lögner och förtal”.

Enligt källor så ska partiledningen inom Sverigedemokraterna varit väl medvetna om Sjöstedts bakgrund som ”skinhead”. Hans bakgrund ska inom den rasistiska delen av skinheadrörelsen vara en anledningarna till att han ”fått stå på tillväxt” inför valet 2010, som en uppgiftslämnare formulerar det.

OBS! Bilden till denna artikel är ett montage och inte tagen vid den aktuella spelningen.

Vill även du hjälpa IRM växa och bekämpa rasism? Swisha eller sätt in en summa. Liten eller stor spelar ingen roll. Det är dags att ta sikte på valrörelsen 2018 och ge SD en rejäl match!
Bankgiro: 478-2470 (Swedbank)
Swish: 123 421 27 59

 


Stötta vår verksamhet
  • 1.3K
    Delningar