Granskning

Almqvist kvar i Riksdagen

Kommer ni ihåg Erik Almqvist? Ja, just det. Riksdagsledamoten som blev avslöjad med byxorna nere efter att ha ljugit om huruvida han var en vital del i vad som i sociala medier kom att kallas för Järnrörsgate. Politikern som skrek ”babbe” och kallade en ung kvinna för ”hora” efter en blöt kväll på stan. Och ja, ni minns säkert också att han skulle lämna partiet och sin riksdagspost?

Det visar sig nu att han inte har gjort det. Almqvist kommenterar det hela med:

Vi har en uppgörelse inom partiet som jag följer, och min tid är i första hand disponibel för partiet.

Den 30 december 2012 meddelade Almqvist att han skulle lämna såväl partiet som sin roll som riksdagsledamot. Än så länge sitter han kvar och ställer sig heller inte främmande till att rösta om hans röst är avgörande. Till tidningen Riksdag och Departement kan Riksdagskansliet berätta att ingen avsägelseansökan skickats in.

Det finns så många saker vi undrar angående den här historien. Såklart undrar vi varför han ens är kvar i Riksdagen? Vad ger det för signaler till gräsrötterna i partiet? Vad ger det för signaler till Anna Hagwall som är Almqvists ersättare? Och hur känns det egentligen för Almqvist, han borde väl vara ganska sugen på att påbörja sin prestigefyllda (nåväl, iallafall för honom) anställning för partiet?

Det finns ett ordspråk som enkelt kan sammanfatta hela situationen på ett väldigt pedagogiskt sätt: Man ska inte ropa hej förrän man är över bäcken.


Stötta vår verksamhet