Granskning

Avpixlat publicerade fejkad video i sin iver att hetsa mot invandrare *Uppdaterad*

Mats Dagerlind twitter
Written by Henrik Johansson

Sverigedemokraternas blodhund på nätet har i sin iver att utmåla alla invandrare som kriminella svin publicerat en fejkad video. Det är videon vi rapporterade om i lördags som nu visat sig vara fejkad:

 

Avpixlat har nu också raderat inlägget, men någon dementi är det inte tal om trotts att man hängt ut namnen på de unga killar som påståtts ha utfört ”rasistiskt våld”:

untitled

 

Att Avpixlat skyr källkritik som böldpest är inget nytt, men ”skjut först och fråga sen”-retoriken biter dem gång på gång i baken. Det stora problemet är den hotbild som kan uppstå mot privatpersoner och organisationer när man publicerar utan att först försäkra sig om att det finns en uns sanning i historien. I detta fall handlar det om förmodligen yngre tonåringar som blivit felaktigt uthängda.  Vi får ju hoppas att det inte finns galningar som läst den här artikeln och gör allvar av de diverse hot/önskningar om våld som publicerades i Avpixlats kommentarsfält.

Vi på IRM försökte under helgen ta debatten om Avpixlats publicering och påpeka att det är djupt oetiskt att hänga ut människor - förmodligen barn - på detta sätt. Det tog dock inte lång tid innan våra inlägg raderades:

BDV_AtHCAAAYcsS

Även detta inlägg censurerades:

BDV_REoCMAAc7_HVarför våra inlägg - som inte bröt mot Avpixlats regler - raderades fick under söndagskvällen sin förklaring:

untitledDagerlind pekas ut av Aftonbladet som mannen bakom Avpixlat och har flera gånger pratat om sig själv som en dela av redaktionen. Att Dagerlind förra måndagen stod på Publicistklubben och pratade om hur högt i tak det var på Avpixlat känns numer minst sagt löjeväckande. Vad som däremot känns alltmer obehagligt är att ett riksdagsparti, Sverigedemokraterna, så ohämmat lyfter fram Avpixlat som ett gott exempel på ”alternativ media”. Fast det är förstås väldigt alternativt att hänga ut barn och sedan inte radera kommentarerna som önskar barnens död.

 

**Uppdatering**

Vi har fått flera frågor på hur vi vet att videon är fejk. Vi tar mr avpixlat på orden när han själv bekräftar det på twitter:

untitled

 

Vi gör även en samlad bedömning att videon var iscensatt när vi dammsuger internet efter info om händelsen. Det finns även en FB-sida som bekräftar detta, men som nu fått ändrade sekretessinställningar och ej går att visa. Skulle ni hitta någon annan information är det bara att höra av er så publicerar vi den.

***Uppdatering nr2***

På Avpixlats ”newsdesk” kan man läsa följande beskrivning av killen i videon. Observera att det inte finns några belägg för påståendet.

untitledOm detta inte är förtal så vet vi inte vad som är….

***UPPDATERING NR3***

Nya uppgifter har framkommit om att pojken nu tagit tillbaka sin dementi. Läs mer om det här.


Stötta vår verksamhet
  • 7
    Delningar