Granskning

Dömd pedofil driver SD-vänlig hatblogg

Idag avslöjar journalistnätverket Researchgruppen vilka personer som ligger bakom den SD-vänliga hatbloggen Exponerat (tidigare Sweden Confidental). Sidan har använts flitigt av Sverigedemokrater som källa på officiella SD-hemsidor, även om kopplingen inte är fullt lika tydlig som den till Avpixlat.
Huvudmannen bakom bloggen är en 48-årig man som flera gånger dömts för sexuellt utnyttjande av underårig. Han är dock i vad man kan kalla för gott sällskap då hela Exponerats redaktion har ett kriminellt förflutet av något slag, något som 48-åringen inte ser några problem med:

48-åringen är bland annat dömd till fängelse för sexuellt utnyttjande av flera underåriga flickor och sexuellt ofredande. Övergreppen skedde bland annat då han var barnvakt. Mannen jobbade då på en mellanstadieskola, men gav sig också på närstående barn till honom och familjen. Enligt domen i Svea hovrätt drabbades flickorna mycket svårt av övergreppen, med år av ångest och terapi som följd.

 

Hur ser du på att ni hänger ut dömda personer med namn, när du själv är dömd för brott?
- Och? Varför inte? Man kan inte gottgöra gamla synder menar du då?, säger 48-åringen.

 


Inte nog med att Exponerat är föremål för flera utredningar om förtal, man har även sysslat med en typ av utpressning som inneburit att folk har tvingats betalat för att få artiklar borttagna:

Enligt källor med insyn har personer som hängts ut på Exponerat fått betala pengar för att information ska tas bort från sajten. När Researchgruppen når 48-åringen över telefon erkänner mannen att han tagit betalt för att ta bort artiklar. Han ändrar sig dock och menar det var för en annan sajt, som han drev tidigare.

 

Vi vet om att ni har tagit betalt för att ta bort artiklar, hur kommer det sig att ni gör det?
- Och? Om vi nu skulle göra det, så gör vi väl vad fan vi vill, vi lägger ner tid och pengar på det här. Eller hur? Vi gör precis vad vi vill, säger 48-åringen.

 

Det låter nästan som utpressning, ni tar betalt för att ta bort artiklarna?
- Nej, det är de själva som vill att det ska bort.

 

Det är ju för att ni har hängt ut deras namn på er hemsida?
- Ja, då får de väl betala för våra tjänster i såna fall, precis som ni tar betalt. Det är inte utpressning, vi tar inte kontakt med människor, säger mannen.

Exponerat är flitigt använd av Sverigedemokrater som källa på SD:s officiella hemsidor. För mer info om hur ofta SD använder Exponerat och tidigare Swedenconfidental som källa så publicerar vi fyra typer av sitegoogling:

  1. site:sverigedemokraterna.se exponerat
  2. site:sverigedemokraterna.se exponerat.info
  3. site:sverigedemokraterna.se swedenconfidental
  4. site:sverigedemokraterna.se swedenconfidental.info

På en av Sverigedemokraternas hemsidor kan man bland annat läsa följande:

Jag har räknat ut att över 200 personer varje dag tar nästa steg och går över till den Sverigevänliga folkrörelsen.
Den folkrörelsen går inte att exakt definiera, men i grova drag kan man säga att de som ser till att få information om världen via: Avpixlat, Fria Tider, Realisten, Sverige idag, Exponerat (tidigare Sweden Confidential) eller Dispatch International och/eller de som kommer att rösta eller överväger att rösta på SD i kommande val efter samtal med andra.

Vi kan bara hoppas att detta avslöjande får folk att reagera och tänka till innan man tror på allt som skrivs på SD-vänliga anonyma bloggar. Självfallet hoppas vi dock främst på att Sverigedemokraterna ska börja ta sitt ansvar för den opinionsbildning de vill bedriva - och alltså ta klart avstånd från hatsajter som Exponerat och Avpixlat. Å andra sidan hoppas redaktionen också på en julklapp bestående av hundra kattungar, något som känns betydligt troligare än att SD skulle ändra uppfattning om de hatsidor som de de öppet väljer att stödja.

 


Stötta vår verksamhet
  • 42
    Delningar