Granskning

Ekeroth hånar ytterligare en minderårig - han är inte 14, media vill lura folket

Förra helgen hängde Kent Ekeroth och hans partikamrater ut en 15-åring i sociala medier. Partiledare Åkesson har slätat över händelsen med att det var ”olyckligt” att hans företrädare spridit bilden, men senare delvis tagit tillbaka sin kritik genom att påstå att killen inte blivit påhoppad. Men hur ”olyckligt” kan det egentligen vara om det skett mer än en gång, närmare bestämt, minst tre gånger?
Vi på IRM kan nu avslöja hur Ekeroth varit delaktig i att skapa en rasistisk myt om en 14-årig pojke.  

Det hela handlar om en bild på ett antal barn som springer. En av personerna har utomeuropeisk bakgrund och ser äldre ut på grund av ännu en bild med mörka kontraster:

ska%cc%88rmavbild-2016-10-25-kl-21-41-02

Bilden i Ekeroths tweet är inte särskilt känd hos gemene man. Men för dem som följer den ”sverigevänliga” rörelsens propagandakanaler är den mytomspunnen. I flera års tid har bilden nämligen uppmärksammats som ett argument för att ensamkommande flyktingbarn ljuger om sin ålder. Fotot har utnyttjats i artiklar på i stort sätt alla namnkunniga rasistsajter. Gör man en sökning på Google genererar bilden mer än 2o miljoner träffar. Minst sagt häpnadsväckande, med tanke på dess bakgrund.

ska%cc%88rmavbild-2016-10-29-kl-21-29-42

Bilden kommer ursprungligen från tidningen Kristianstadsbladet (2011-05-19). Den föreställer Saad Alsaudi, vid tidpunkten rekordhållare i 100 meter löpning för 14-åringar. Alsaudi är inbjuden till sin tidigare skola för att inspirera till löpning. Det vi ser på bilden är 14-årige Saad som springer tillsammans med flera år yngre skolelever. En beundransvärt insats från en tonårspojke kan tyckas. Om man inte heter Kent Ekeroth då.

I ett blogginlägg från 2012, med rubriken, ”Humor: världens äldsta 14-åring” refererar Ekeroth till artikeln i KB. Han skriver ”Jag läser artikeln och ser bilden”.
Det Ekeroth syftar på - om det inte framgår - är att han inte tror på att Saad verkligen är 14 år. Något han baserar på … ingenting…, eller ”sunt förnuft” som det heter i Ekeroths värld(?).

ska%cc%88rmavbild-2016-10-25-kl-17-52-02

Dock kan även en person som Ekeroth inse vikten av lite extra källkritik. Så för att vara helt säker på sin sak, gör han lite research.

ska%cc%88rmavbild-2016-10-25-kl-20-45-26

Japp! Ekeroth bekräftar alltså att 14-åringen är… 14 år. Men vem bryr sig! Har man en känsla så har man.

Inlägget kommer att bli en återkommande favorit i Ekeroths repertoar av rasistisk propaganda. 2013, ett år senare, återpublicerar han inlägget på sin blogg med orden ” En klassiker: ”Snabbaste 14-åringen springer runt Centralskolan” och 2015 sprider han som bekant samma myt på Twitter.

Våren 2016 når historien ny höjd då den brittiska tabloidskriften Daily Mail snappar upp den från nätet. Utan att bry sig om sanningshalten -har man en känsla så har man- publicerar de bilden tillsammans med en bild på en mordåtalad asylsökande. Allt förpackas med rubriken:

Just how old do you think these migrant ’children’ are? Alarming pictures of refugees - including ’the fastest 14-year-old in Sweden’ - that shed light on a growing scandal amid Europe’s asylum crisis

Det är här som den nu 19-årige Saad Alsaudi får nog, skriver ett inlägg på facebook, som leder till möjligheten att framträda i Kristianstadsbladet.

De jämför mig med en mördare, det var det jobbigaste. Den enda gången jag varit på polisstationen är för att hämta ett pass. Då bestämde jag mig. Någon gång måste man sätta stopp.

Han fortsätter med att berätta att han inte alls är ett ensamkommande flyktingbarn som t.ex. Ekeroth velat påskina. Saad kom till Sverige som 6-åring. Hans pappa hade anlänt vid ett tidigare tillfälle, beviljats permanent uppehållstillstånd och därefter ordnat papper åt hela familjen. Insinuationer och påståenden om att Saad skulle ha ljugit om sin ålder har inte heller någon grund. Han förklarar nämligen att han vid sin ankomst hade med sig både id-handlingar och giltiga tillstånd. I en SVT-intervju kan Saad även visa upp bilder på sig själv. Bilder där han är runt 6 år och nyanländ i Sverige.

5 år går alltså innan Saad får möjligheten att försvara sig mot något som ingen människa förtjänar att utsättas för. Men vad är den upprättelsen egentligen värd?

Saads namn och bild kommer förmodligen att delas, hånas och bespottas av rasister för all framtid. Ett faktum som knappast blir mindre hjärtskärande när Saad beskriver sitt skolbesök fem år tidigare:

Det är väldigt dubbelt. Ibland ångrar jag att jag sprang med barnen på grund av allt som sedan hände.

Eller som Kent Ekeroth skulle säga:

Har man gett sig in i leken får man leken tåla

Ps: Hur vore det om du börjar med att läsa de artiklar du delar?

kent-gissar-a%cc%8alder

Fotnot: Bilden på Saad Alsaudi ligger fortfarande uppe på Ekeroths twitter och bilden på 15-åringen låg kvar på Facebook i 6 dagar efter avslöjandet.Börjar du också bli riktigt less på att Ekeroth får hållas? Stöd då vår verksamhet så att vi kan fortsätta pressa Sverigedemokraterna! 

Bankgiro: 478-2470 (Swedbank)
Swish: 123 421 27 59

  


Stötta vår verksamhet
  • 2.1K
    Delningar