Granskning

IRM kör #TBT med historiska bilder från SD:s marsch i Jönköping 94

jönköping 94
Written by Henrik Johansson

Texten och bilderna här nedan är en del av vår satsning på ”throwback thursday”, ett internetfenomen som i enkla drag handlar om att återge gamla minnen. Text och foto: Curt Guwallius

Känner ni igen någon på bilderna är det bara att höra av er till oss

20-sd-30001

Året var 1994 och Sverige skulle rösta om EU-medlemskap. I maj arrangerade Jönköpings kommun en stor jubileumsfest, karneval och studentbal med anledning av stadens 710-årsjubileum. Sverigedemokraterna hade fått tillstånd att demonstrera samma dag i stadens centrum. Många Jönköpingsbor hade sett fram emot en festhelg, men nu hade ett orosmoln seglat upp.

Varför hade polisen gett demonstrationstillstånd till Sverigedemokraterna när Jönköping hade dukat till familjefest? Ingen som egentligen vet, men officiellt var det med hänvisning till den grundlagsstadgade demonstrationsfriheten…

04-sd-20008

Många var nyfikna och ville gärna se skinnskallarna i närmast militära kläder demonstrera. Ingen motdemonstration var planerad, men ett tusental personer kantade demonstrationsvägen. De fick vänta länge medan polisen tränade på att ställa upp sina hästar på rad och testa olika formationer.

– Nu kommer dom! skrek någon. Alla journalister och fotografer rusade åt samma håll. Förhandstipsen om att Sverigedemokraterna skulle vara flera hundra stämde inte alls, men polisen räknade in sjuttiofem personer. Själva var de över tvåhundra, naturligtvis kravallutrustade. Till och med hästarna hade visir.

16-sd-20004

Många sverigedemokrater var klädda i svarta bomberjackor, svarta byxor och marschkängor. Fler hade nationalistiska och nazistiska symboler påsydda på jackorna. Tatueringar var inte så vanliga på den tiden, men de som syntes var av samma slag. Flera av dem hade även sköldar i plexiglas.

När de som skulle marschera till slut lyckats rätta in sig i något slags led hade de problem med att få upp sina banderoller och svenska flaggor. Den största flaggan behövde tre personer för att hållas på plats. När en kraftig vind svepte in från Vättern höll skinnskallarna på att blåsa omkull och det blev för en stund komiskt i allvaret.

09-sd-10018

När demonstrationen kom igång började slagorden hagla. ”Ut med packet”, skrek de. En motdemonstrant kastade en flaska mot demonstrationståget och polisen ingrep. Motdemonstranten greps brutalt och fälldes till marken, vilket många ögonvittnen reagerade kraftigt på. Men i övrigt skedde inga incidenter.

Förutom de många svenska flaggorna bars banderoller som löd ”Nej till EG!”, ”Invandring… öppna ögonen” och ”Stoppa hetsen mot svenska patrioter”.

19-sd-30005

Till slut kom skinnskallarna fram till platsen där de skulle hålla sitt möte. Vi garvade journalister fick höra något så att vi nästan rodnade. Sverigedemokraterna tackade oss för den fina bevakning och uppmärksamhet vi gett dem. Men nu var det ett internt möte, så vi skulle ge oss iväg.

Vi blev alla minst sagt irriterade och ännu mer nyfikna. Ingen avlägsnade sig. När vi blev närgångna och fotograferade rasistiska tatueringar och de stora ärr som några hade på huvudena uppstod konfrontationer och hotelser mot oss journalister, allt medan Säpo stod på säkert avstånd och filmade spektaklet.

22-sd-30007

Det var inte bara yngre som lyssnade. Även äldre herrar och damer som deltog i det ”interna mötet”. De var mycket skygga och dolde sina ansikten så fort en kamera riktades mot dem. De gamla slagorden haglade från dåvarande partiledaren Anders Klarström. ”Ett renrasigt Sverige”, ”ut med alla svartskallar”, ”stopp för alla flyktingar”, och så vidare.

Klarström spådde att vi får en lång och het sommar med många demonstrationer från Sverigedemokraterna. Partiledare Klarström, som inte hade sitt huvud rakat och var klädd i kostym, trodde att det kunde bli upp till hundra demonstrationer i landet och i dessa hundra kommuner ska man delta i fullmäktigevalet.

24-sd-4

Ledaren för de lokala skinnhuvudena var en av få kvinnor på plats. Själv hade hon fluffigt, blonderat hår. Hon sades bo i Jönköpings mest invandrartäta stadsdel och ställde upp i valet till kommunfullmäktige. Hon hävdade att fler än tvåhundra personer hade anmält sitt intresse för att bli med i lokalavdelningen. Den främsta fråga hon ville driva var ett stopp för fler flyktingar till Jönköping.

De båda ledarna stod där och skrek, uppflugna på taket till en Volkswagenbuss. Området runt parkeringsplatsen var effektivt avspärrat med kravallstaket, poliser, hundar och hästar. Det stod till och med poliser på hustaken runtomkring.

26-sd-40005

Efter mötet förpassades demonstranterna till två väntande bussar för att demonstrationen skulle kunna upplösas på annan plats. Jönköping kunde återgå att fira sitt 710-årsjubileum. Men nog var det många som hade fått sig en rejäl tankeställare.

I Sverigedemokraternas officiella historieskrivning nämns ingenting om den rasistiska demonstrationen i Jönköping 1994. Däremot nämner man att partiet satsade ”rekordstort” vid tiden.

armsymboler

Märken som skymtades på SD:s marschdeltagare

 


Stötta vår verksamhet
  • 2
    Delningar