Granskning

IRM visar skillnaden på att vara bästis med SD:s ledning och inte

Under gårdagen kunde Expo avslöja att chefredaktören för SD:s media projekt Samtiden, Jan Sjunnesson, spred rasistiska inlägg. Via sin Facebook har Sjunnesson kontaktat en förintelseförnekare för att denne skulle göra reklam för Sjunnessons bok, utöver detta har han även spridit rasistiska filmer:

På tisdagen rapporterade Expo Idag att chefredaktören Jan Sjunnesson lagt ut en grovt antimuslimsk och homofobisk film på Facebook. I filmen ställs bland annat krav på att muslimer ska deporteras och muslimer pekas ut som pedofiler. Sjunnesson kommenterade filmen med:

”Tuff kristen amerikanska gör fullständigt ned islam. Inget för känsliga islamofiler.”

Sjunnesson har även kontaktat och uppmanat rasideologen och antisemiten Henrik Palmgren att på sin sajt Red Ice Creations uppmärksamma en av hans böcker. I sociala medier har Sjunnesson återkommande spridit material och nyhetskällor kopplade till den rasideologiska miljön, bland annat nazistsajten Realisten.

När Expo idag nådde riksdagsledamoten Paula Bieler, som är suppleant i Samtid och Framtid AB, är hon ovanligt pratglad och fördömande när gäller Sjunnessons uttalanden:

– Vi måste titta på vad han sagt och gjort. De citat som finns i filmen även om han själv inte uttryckt dem är inte förenliga med vare sig Sverigedemokraterna eller vad en socialkonservativ tidning ska stå för. Det är något vi måste titta på, säger Paula Bieler

Hur ser du på att han även gillande kommenterat den antimuslimska filmen?

– Det är något vi får titta på hur det kommer sig att han skrev så och om det finns mer som inte kommit fram.

Vad menar vi då med pratglad och fördömande? Jo, vi vill hävda att Bieler - och SD i stort - sällan svarar såhär när det gäller en person man gillar eller som sitter på en viktig position. Vi kan bara titta på hur Bieler reagerade när Anna Hagwall gick ut och sa att misshandlade kvinnor inte skulle gnälla och se sitt eget ansvar i misshandeln:

Hagwall utvecklar sitt resonemang:

– Jag tycker inte att man ska gnälla så mycket, utan att vi verkligen ska tänka på vad som är min roll i det hela, mitt ansvar, varför jag är förtryckt.

Hagwalls resonemang är fruktansvärt och borde fördömas minst lika hårt som Sjunnesson blir fördömd, men icke. Istället menade Bieler att det var en åsikt som Hagwall inte skulle driva i riksdagen och därför skulle det inte leda till några åtgärder:

Hon har inte hunnit prata med Anna Hagwall.

– Men det är inte som att hon driver en politisk linje i det här. Den politik som hon driver är inom andra områden. Att åsikterna i sig skulle leda fram till några större åtgärder har jag svårt att se, säger Paula Bieler.

Så för att vara övertydliga.

Bielers reaktion på Sjunnesson:

De citat som finns i filmen även om han själv inte uttryckt dem är inte förenliga med vare sig Sverigedemokraterna eller vad en socialkonservativ tidning ska stå för. Det är något vi måste titta på

Bielers reaktion på Hagwall:

Men det är inte som att hon driver en politisk linje i det här. […] Att åsikterna i sig skulle leda fram till några större åtgärder har jag svårt att se

Varför då denna skillnad på reaktioner? En anledning kan vara att Sjunnesson är  impopulär inom SD. Flera källor, inom SD, menar att Sjunnesson gjort ett dåligt jobb med Samtiden, man vill helt enkelt få bort honom som chefredaktör.

Så med detta i åtanke känns Bielers plötsliga frispråkighet mindre märklig…

 


Stötta vår verksamhet
  • 247
    Delningar