Granskning

Jana Lund - Sju år av rasistiska utspel utan åtgärder från SD

Jana Lund sitter i kommunfullmäktige för SD Kävlinge och är en återkommande figur för de som granskar rasism hos Sverigedemokraterna. Vi kan nu visa att hon sju år efter att hennes rasism först uppmärksammades fortfarande sprider rasism och islamofobi, utan åtgärd från partiet.

Lund lyftes av Expo redan 2010 då hon delat ett inlägg på en rasistisk blogg med citatet ”det är vanligt att negrer våldtar och mördar svenska tjejer”. Då tog hon avstånd från rasismen, men tyckte samtidigt att det var ett sätt för henne att nyttja sin yttrandefrihet att dela sådant hon höll med om oavsett avsändare. Den rättigheten har hon nyttjat friskt de senaste sju åren.

2014 dök hon upp på vår radar då hon hävdade att ändringen i SVTs sändningar av Pippi Långstrump är början på nationens förintelse, att muslimer äger 27 miljoner svarta slavar och att invandrare som var skräniga på allmän plats eller använde fula ord borde utvisas. Så hur ser det ut idag? Med tanke på SDs nolltolerans och att vi redan då– 2014– påpekade att hon fått sitta kvar ovanligt länge trots alla rasistskandaler, har Jana lärt sig något sedan dess?

Nja…

Även om hon tog avstånd från påståendet att svarta ofta våldtar och mördar svenska kvinnor 2010, har hon 6 år senare inga problem med att dela en rasistisk nidbild av svarta med… i princip samma påstående. Hon delar också frekvent texter hon tycker är bra skrivna, med hänvisning till originalförfattaren. Oftast innehåller de grov islamofobi och aggressiva, osmakliga uttalanden.

Det märkligaste sparade vi till sist. Jana kommenterar en artikel om att nyanlända får träna taekwondo med att det är att ”utbilda mördarmaskiner” och antyder att de är ett hot mot svenska flickor.

Det är svårt att lära en gammal hund att sitta. Ännu svårare verkar det vara att få SD att vara konsekventa i sin nolltolerans – till och med efter att en politikers rasism och islamfobi uppmärksammats i över sju år. Skamligt.


Stöd gärna vår granskning av SD och vårt kampanjmaskineri!

Bank-giro: 478-2470 (Swedbank)
Swish: 123 421 27 59

Eller bli månadsgivare på: Patreon.com/irm


Stötta vår verksamhet
  • 1.3K
    Delningar