Granskning

Sex SD-politiker anklagas för fiffel sedan årsskiftet - ville polisanmäla men hotades av säkerhetschef

Written by Henrik Johansson

Sedan årsskiftet har inte mindre än 6 SD-politiker anklagats för fiffel, ekonomisk brottslighet eller förskingring. I ett av fallen menar riksdagsledamoten Hanna Wigh att hon hotats av SD:s säkerhetschef när hon ville polisanmäla en kollega för förskingring. 

Ekonomiskt fiffel verkar vara en utbredd historia bland Sverigedemokraternas politiker. Sedan årsskiftet har 6 fall av misstänkt fiffel uppmärksammats i media. Allvarligast är SD-toppen Martin Kinnunen där hans friande dom i tingsrätten nu överklagas efter att nya uppgifter släppts av Expressen:

Den friande domen mot SD-ledamoten Martin Kinnunen överklagas. Centralt för överklagandet är Expressens avslöjande av interna SD-mejl som visade att Kinnunen inte talade sanning i tingsrätten. - De är viktiga så klart, säger vice chefsåklagare Jakob Holmberg om mejlen.

Ett annat fall som är anmärkningsvärt är riksdagsledamoten Hanna Wigh som påstår att hon blivit hotad av SD:s säkerhetschef när hon ville polisanmäla en kollega:

Riksdagsledamoten Hanna Wigh (SD) uppger att hon blev hotad av Sverigedemokraternas säkerhetschef när hon ville anmäla en partikollega i riksdagen för förskingring. ”Jag skulle passa mig jävligt noga”, säger Wigh till Expo.

Expo avslöjade redan i december att Sverigedemokraternas riksdagsledamot Anders Forsberg anklagats för förskingring då han i egenskap av kassör i Skaraborgsdistriktet ska ha beviljat arvoden till själv. Han ska även ha godkänt betalning av fakturor ställda till distriktet från sitt eget bolag.

Till Expo säger Wigh att hon känt sig hotad och att partiet vill lägga locket på:

Distriktsordförande Hanna Wigh delar den beskrivningen. Hon säger att hon själv blivit hotad med repressalier när hon efter Expos avslöjande i december kontaktade partiets säkerhetsansvariga, Bengt Malmberg, om fifflet.

– Jag ringde och pratade med säkerhetsansvariga Bengt Malmberg och frågade varför ingenting händer, varför de inte gör någonting och frågade om de försöker sopa händelsen under mattan. Då fick jag höra att jag skulle passa mig jävligt noga för att han vet saker om mig. Därför skulle jag tiga och vara tyst, säger Wigh till Expo.

Hanna Wigh upplever att partiet har velat lägga locket på.

– Det har varit starka påtryckningar inom partiet om att vi inte skulle gå vidare med någonting. Man har velat undvika en skandal antar jag. Jag har känt mig hotad. Jag är inte åklagare eller domare, men förekommer misstanke om att ett brott begåtts är jag skyldig att anmäla.

Bengt Malmberg själv kommentera uppgifterna:

– Jag kommenterar ingenting, säger Malmberg och lägger på luren.

I Blekinge har en annan SD-politiker polisanmälts:

Politikern som har polisanmälts sitter på flera ledande befattningar inom Blekingedistriktet – både inom partiorganisationen och som folkvald, bland annat i landstingsgruppen.

Den misstänkta förskingringen upptäcktes runt årsskiftet och utreddes av riksombudsmannen Anders Olin. Han drog slutsatsen att politikern medvetet hade tillskansat sig för mycket pengar. Det handlar om tusentals kronor för flygbiljetter, hotellrum och liknande.

I februari avslöjades det att två SD-toppar polisanmälts i sitt distrikt:

Två toppolitiker i Sverigedemokraterna har polisanmälts för förskingring.

Riksdagsledamoten Johan Nissinen och partistyrelseledamoten Anne Karlsson misstänks ha försnillat flera hundra tusen kronor.

Båda förnekar brott.

– En förundersökning är inledd, bekräftar Niclas Abrahamsson vid Jönköpingspolisen.

Till sist så har vi dagens avslöjande om SD Göteborgs Lars Hansson:

Under gårdagen avslöjade Göteborgsposten att SD:s toppnamn i Göteborg, Lars Hansson, anklagas för att ha fifflat med medlemmarnas pengar. Bland annat ska Hanssons dotter betalt en bild med medlemmarnas pengar, all catering gick via ett företag som senare visade sig ägas av Hanssons son och en motorcykel som köptes för medlemmarnas pengar såldes vidare till Hansson för halva priset. I ett pressmeddelande slår nu SD Göteborg ifrån sig anklagelserna och påpekar att Hansson faktiskt bakat mycket våfflor: ”Hur många gånger har vi inte sett honom stå och baka – både våfflor, tårtor, semlor”.

Med risk för att skriva någon på näsan så vill vi påpeka att det finns en viss ironi i att det ser ut såhär inom det parti som till stor del byggt sin politik på att beskylla flyktingar för att vara fifflande lycksökare…


Stötta vår verksamhet
  • 799
    Delningar